Flere ældre føler sig ensomme

Stadig flere ældre lever i ensomhed, og gruppen vil vokse markant de kommende år, advarer eksperter. Med ensomheden stiger risikoen for depression og selvmord blandt de ældre.

Gunnar Larsen går til madlavning med andre enkemænd. Mange ældre rammes ellers af ensomhed, som kan føre til depression og i værste fald til selvmord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da 75-årige Gunnar Larsen i 2006 mistede sin kone gennem 48 år, blev hans liv fyldt af savn og ensomhed. Sådan ser hverdagen ud for stadig flere ældre danskere.

I dag vurderer 65.000 danskere over 65 år, at de er decideret ensomme, mens mindst 100.000 føler sig ensomme af og til. Det viser tal fra EGV Fonden, Ensomme Gamles Værn. Og eksperter på området forventer, at antallet vil eksplodere de kommende år.

»Gruppen af ensomme ældre vokser hele tiden i takt med, at danskerne lever længere, og de kommende generationer af ældre bliver større,« siger seniorforsker på Psykiatrisk Enhed på Bispebjerg Hospital Annette Erlangsen, der forsker i ensomhed, depression og selvmord blandt ældre.

Alene over de næste 20 år vil antallet af danskere over 65 år vokse med mere end 50 procent. Og netop den gruppe rammes ofte af ensomhed som følge af, at helbredet svigter, og ægtefæller, familiemedlemmer og venner dør.

»Konsekvensen af det voksende antal ensomme ældre er, at flere risikerer at få en depression og i værste fald vil begå selvmord,« siger Annette Erlangsen.

Men det er svært at vende udviklingen, fordi ensomhed og depression ofte overses hos ældre mennesker, forklarer forskeren. Deres symptomer på depression er nemlig vanskeligere at spotte end de unges.

»Symptomerne på depression hos ældre kan være gnavenhed eller somatiske symptomer som ondt i maven, og det gør det sværere at opdage,« siger hun.

Tabu at være ensom

Selv om et skrantende helbred og tabet af ens kære er hårdt for både mænd og kvinder, har mænd generelt sværest ved at håndtere ensomheden. De vil hellere lide i stilhed eller tage livet af sig end at række ud efter hjælp, fortæller Morten Thomsen, bestyrelsesformand i Livslinien, der arbejder på at forebygge selvmord blandt danskerne.

»Ensomme ældre og især mændene er den gruppe i samfundet, der er sværest at nå. Det er lykkedes at vende selvmordstendensen for alle andre befolkningsgrupper, men hos ældre er antallet af selvmord konstant,« siger han.

Allerværst ser det ud for mænd over 80 år, som har den højeste selvmordsrate i Danmark. Ifølge Morten Thomsen er der ingen tvivl om, at ensomhed er hovedårsagen til selvmordstankerne.

»Men det er ofte noget, som de ældre ikke taler med andre om. Både fordi de ikke vil være til besvær, og fordi de har svært ved at indrømme det over for andre,« siger han.

Tabuet ved at tale om ensomhed genkender seniorkonsulent ved Ældre Sagen Margrethe Kähler.

»Hvis der er noget, vi i vores lykkelige samfund skammer os over, er det, hvis der ikke er nogen, der gider være sammen med én,« siger hun.

Formanden for Folketingets Socialudvalg, Martin Henriksen (DF) kalder det en »trist udvikling«, at så mange ældre føler sig ensomme.

»Kan vi på nogen måde afhjælpe det politisk, skal vi gøre alt for det,« siger han.

Martin Henriksen vil nu på baggrund af problemet stille spørgsmål til socialminister Benedikte Kiær (V) om, hvilke initiativer regeringen vil tage for at bekæmpe ensomhed blandt ældre. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialministeren.