Flere ældre dropper ægteskabet

Når sølvbrylluppet nærmer sig, vælger flere at forlade deres ægtefælle. De ældre sætter pris på det frie liv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skilsmissen var hård, men i dag er jeg glad for mit liv, og jeg elsker at klare mig selv,« siger 76-årige Christine Glindeman, der blev skilt en måned inden sit sølvbryllup. Men hun er ikke den eneste. I løbet af seneste tre år er antallet ældre, der vælger at blive skilt efter næsten 25 års ægteskab, steget med 37 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Sølvbryllupsskilsmisserne undrer ikke sociolog Karen Sjørup.

»Vi møder nu den første generation af ældre, som er en del af individualiseringeskulturen, der i langt højere grad har fokus på »mine behov« og »mine ønsker«,« siger Karen Sjørup.

Ny serie: Dig & mig & vi to

Og denne generation vil have det bedste ud af livet - også selvom det betyder, at de må luge ud i et næsten 25 år gammelt ægteskab.

På bare ti år er antallet af skilsmisser blandt ældre over 60 år mere end fordoblet - fra 259 i 1999 til 588 sidste år.

Ifølge ældreforsker og lektor ved Danmark Pædagogiske Universitet, Tine Fristrup, gør de ældre i dag op med det traditionelle billede af det at være »gammel«. Mens man i tidligere havde en forventning om, at livet var kørt, når man rundende de 60, skifter de ældre nu gear og fortsætter derudad i samme tempo som tidligere i livet:

»I dag er vi aktive og ungdommelige gennem hele livet, og kærlighedslivet lever også videre. Derfor ser vi også mange ældre nu, der gifter sig igen, dater på nettet og tager Viagra for at holde gang i livet, som de kender det,« siger hun.

Må vi se dit bryllupsbillede?: Deltag og send dit foto til redaktionen

Ifølge sexolog Martin Østergaard er de sene skilsmisser ikke nødvendigvis en negativ tendens:

»Tværtimod er det et tegn på, at der nu kommer en generation af ældre, der tager ansvar for deres egen lykke. Tidligere blev man jo sammen i tykt og tyndt, også selvom forholdet var bundulykkeligt. Men i dag er man kun sammen på grund af kærlighed.«