Flere accepterer tortur

Næsten hver tredje dansker mener nu, at tortur kan være nødvendigt i særlige tilfælde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes modstand mod at benytte sig af oplysninger fremskaffet under tortur falder. En ny Gallup-måling viser, at 57 procent af danskerne ikke kan acceptere tortur som et redskab til at fremskaffe oplysninger om terror. Det er væsentligt mindre, end da Gallup senest stillede samme spørgsmål i 2004. Dengang var 68 procent modstandere.

Samtidig viser målingen, at næsten hver tredje dansker nu accepterer, at tortur kan være et nødvendigt værktøj for myndighederne i enkelte særlige tilfælde.

Anders Bernhoft, der er pressechef for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT), kæder de nye tal sammen med de seneste dages debat om tortur, hvor en række af landets fremtrædende politikere har diskuteret den danske efterretningstjenestes brug af oplysninger, som kan være frembragt ved hjælp af torturmetoder.

»Når vi har en regering, som er så vag i koderne omkring tortur og siger, at man vil bruge oplysninger fra torturstater, så er det ikke så underligt, at befolkningen tror, at tortur er et legitimt og brugbart efterforskningsværktøj,« siger Anders Bernhoft.

Han vurderer, at den omfattende diskussion om terror siden angrebene mod World Trade Center i 2001 har betydet, at flere danskere nu er villige til at acceptere tortur.

»Det er vores oplevelse, at kampen mod terror har legitimeret brugen af tortur og understøttet en holdning i befolkningen om, at tortur er okay i enkelte tilfælde. Det er dybt beklageligt,« siger Anders Bernhoft.

I et interview med Berlingske i søndag slog Villy Søvndal fast, at det skal være slut med, at danske myndigheder kan bruge oplysninger fra andre efterretningstjenester, der er indhentet ved hjælp af tortur. Det fik blandt andre de Konservatives Tom Behnke til at kritisere regeringen for at sætte danske borgeres liv på spil i en situation, hvor landet er truet af terror. Senere udsendte regeringen dog også en pressemeddelelse og slog fast, at kursen er uændret i forhold til VK-regeringens linje.

Debatten om tortur er forfejlet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringen, men Tom Behnke afviser, at han med sin kritik har været med til at legitimere brugen af tortur i danskernes øjne.

»Jeg sagde bare, at der måske opstår en situation, hvor Villy Søvndals oprindelige synspunkt ikke holder, for vi kan ikke sidde og sige, at vi ikke vil have den information, når det kan redde menneskeliv. Derfor lavede jeg blot en nuancering. Der er kæmpe forskel på systematisk at bruge tortur. Det tager vi selvfølgelig afstand fra,« forklarer han.

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, har kritiseret regeringens holdningsskifte kraftigt.

Han bakker op om, at de seneste dages debat er en del af forklaringen på skiftet i danskernes syn på tortur.

»Hvis kendte politikere går ud og antyder, at det er okay at bruge oplysninger fremskaffet under tortur, så er det let for danskerne at sige, at hvis Villy Søvndal, og de Konservative mener det her, så kan jeg også. Nogle vil endda overfortolke det og sige, at de er tilhængere af tortur, selv om politikerne ikke har talt om det,« siger Christian Juhl.

I RCT mener man, at hele debatten om tortur og terror er forfejlet.

»Tortur er slet ikke noget effektivt efterforskningsværktøj. Tværtimod er det meget bedre at skabe en tillidsrelation til den, man afhører. Det viser årelang erfaring og udtalelser fra adskillige amerikanske efterforskningseksperter. Man kan slet ikke regne med oplysninger, som stammer fra tortur,« siger Anders Bernhoft.»Hvis tortur var så effektivt, hvorfor tog det så ti år at finde Osama bin Laden?«