Flensborgs borgmester: »Situationen er spiselig«

Den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse er en kedelig begivenhed, hvis man spørger Flensborgs overborgmester, Simon Faber. Men når det nu skal være, så har den danske regering trods alt taget vigtige hensyn, lyder det.

Foto: CLAUS FISKER. Flensborgs borgmester, Simon Faber, mener kontrollen ved den dansk-tyske grænse er tålelig.
Læs mere
Fold sammen

Fri bevægelighed over den dansk-tyske grænse styrker erhvervslivet og udviklingen i grænseområdet. Det understreger overborgmester i Flensborg, Simon Faber, der er ked af den midlertidige grænsekontrol, som den danske regering mandag har indført.

Fra klokken 12 mandag vil flere rejsende ved den dansk-tyske grænse blive kontrolleret, og den øgede stikprøvekontrol fortsætter 10 dage frem.

»Som udgangspunkt er vi meget interesserede i fri bevægelighed. Men når det nu skal være, så har jeg noteret mig, at man har taget nogle hensyn til vores grænseland,« siger Simon Faber og uddyber:

»For det første er grænsekontrollen midlertidig, for det andet er der tale om stikprøvekontroller, og for det tredje har man endnu ikke indført transportøransvar. Det tilsammen gør, at situationen er spiselig for os.«

Sverige indførte midlertidig grænsekontrol i november og det såkaldte transportøransvar i dag, 4. januar. Nu har den danske regering fulgt trop med midlertidig grænsekontrol »som et helt nødvendigt skridt i lyset af de svenske beslutninger« på grund af en »betydelig risiko for, at et antal illegale flygtninge ophober sig i København til fare for god orden og sikkerhed,« fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde mandag middag.

Udmeldingerne fra de nordiske regeringer har haft mærkbar indflydelse på antallet af flygtninge, der er rejst gennem Flensborg, fortæller Simon Faber.

»De har reageret på skærpet kontrol ved Øresund, og jeg tror også, at de vil reagere på det her. Mange vil måske overveje, om de overhovedet skal fortsætte længere nordpå end til Hamborg. For vores indtryk er, at de fleste af dem, der kommer til Flensborg, har haft Sverige som mål,« siger han.

Mens der i efteråret mange nætter har været over 500 overnattende flygtninge og migranter på Flensborgs Hovedbanegård, har der den seneste måneds tid været færre end 50.

»Derfor mener jeg, at situationen i øjeblikket synes under kontrol. Så jeg håber ikke, det bliver nødvendigt at skærpe grænsekontrollen yderligere,« siger Simon Faber.

Tyskland har taget imod mange tusinde flygtninge og migranter de seneste måneder, hvilket har udløst en heftig debat. En del både i og uden for Tyskland ser den tyske kansler Angela Merkels linje som naiv og uholdbar.

Selv Tyskland har dog indført midlertidig grænsekontrol. I øjeblikket er der grænsekontrol ved grænsen til Østrig, fortæller Simon Faber. Han mener, det danske tiltag med grænsekontrol vil bære ved til bålet i forhold til debatten om flygtninge i Tyskland og i forhold til debatten om det tyngede Schengen-samarbejde.

»Jeg tror, alle parter skal være forsigtige med at sige, hvem der bryder reglerne, for de fungerer ganske enkelt ikke i øjeblikket,« siger Simon Faber.