Flemming Rose til angreb på Politikens chefredaktør

Politikens chefredaktør, Christian Jensen, taler med to tunger om ytringsfrihed og fri presse. Det mener Jyllands-Postens tidligere kultur- og udlandsredaktør, Flemming Rose.

»I PETs tilfælde vifter Politiken med den fjerde statsmagts stolte fane, mens han, når det gælder magtmisbrug og krænkelse af fundamentale principper i det åbne retssamfund af ledelsen i hans egen virksomhed, vrider hænderne og henstiller til, at vi alle sammen hurtigst muligt kommer videre,« skriver Flemming Rose i en dagens kronik og Politikens chefredaktør, Christian Jensen. Foto: Anatoly Strunin/TASS Fold sammen
Læs mere

Mens Christian Jensen, Politikens chefredaktør, for nylig valgte at tilsidesætte et fogedforbud for at forsvare ytringsfriheden i striden om PET-bogen, svigter han de publicistiske idealer i sagen om JP/Politikens mundkurv til Flemming Rose.

Det mener Jyllands-Postens tidligere kultur- og udenrigsredaktør, der i sin tid fik ideen til de omstridte Muhammed-tegninger, men som tilbage i 2011 fik forbud mod at blande sig i den offentlige debat om islamisme versus ytringsfrihed.

»I PETs tilfælde vifter Politiken med den fjerde statsmagts stolte fane, mens han, når det gælder magtmisbrug og krænkelse af fundamentale principper i det åbne retssamfund af ledelsen i hans egen virksomhed, vrider hænderne og henstiller til, at vi alle sammen hurtigst muligt kommer videre,« skriver Flemming Rose i en dagens kronik.

Mundkurven blev udtænkt af daværende formand for koncernbestyrelsen i JP/Politikens Hus Jørgen Ejbøl, der stadig er en magtfuld spiller i mediefusionen. Og Lars Munch, der er bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus, bakker op: Sikkerheden for JP/Politikens ansatte vejer tungest.

Sikkerhedsargumentet

Flemming Rose baserer sin kritik på en leder, som Christian Jensen skrev i sidste uge efter nyheden om Flemming Roses mundkurv.

»Det er nemt at kalde ytringsfrihed en absolut ret i et frit land. Men det princip er alt andet end nemt at håndtere, når ytringer potentielt kan koste menneskeliv,« hedder det blandt andet i lederen.

Men, anfører Flemming Rose, det var jo netop dette sikkerhedsargument, som PET henviste til i forbindelse med fogedforbuddet mod PET-bogen.

Ifølge Politikens chefredaktør har hans avis »bestemt ikke undladt de kritiske vinkler om bestyrelsens håndtering af sagen«, og i den omtalte leder kaldes mundkurven »problematisk«, skriver Christian Jensen i en kommentar til Berlingske.

»Desuden er sammenligningen med PET-sagen vanskelig at få øje på. Flemming Roses bog er udkommet, grundigt omtalt og debatten er i fuld gang. Med PET-bogen var sagen jo netop den modsatte: Denne bog fik PET nedlagt fogedforbud mod på et yderst spinkelt grundlag. Det var derfor, Politiken valgte at udgive bogen, fordi vi ikke accepterer, at en efterretningstjeneste skal forhåndsgodkende journalistik i Danmark,« fastslår Christian Jensen.