Flemming Rose kritiserer medier for at begrænse ytringsfriheden

Flemming Rose er ude med en ny bog om kampen for ytringsfriheden: "Hymne til friheden." I bogen skriver Rose, at ytringsfriheden er truet, fordi myndigheder og meningsdannere tror, at de sikrer social fred ved at indskrænke ytringsfriheden.

Flemming Rose har skrevet en ny bog "Hymne til Friheden" Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flemming Rose er aktuel med en ny bog: »Hymne til friheden.« I den er han ude med riven efter politikere og meningsmagere, som han mener er ude efter at begrænse ytringsfriheden. han mener, at de i et stadigt mere og mere multikulturelt samfund er bange for ytringsfriheden, fordi de frygter, at den skaber splid og uro. han nævner konkret Danmarks Radio og Politiken som eksempler på, at der foregår selvcensur.

Med sin  bog  melder Flemming Rose sig atter aktivt ind i debatten om vor ytringsfrihed. Rose skriver i indledningen, at han i en periode har holdt lav profil, fordi han ville videre med sit liv. Men i sin bog tager han den seneste tids udvikling op, hvor terroren har ramt både i Frankrig, Belgien og Danmark. I bogen skriver Rose, at han ikke er sikker på, at de store folkelige manifestationer i København og Paris  efter terroren kan tolkes som en støtte til ytringsfriheden. De var nok nærmere, skriver Rose, en spontan reaktion af forfærdelse over drabene. Han tegner et billede af svære kår for ytringsfriheden i Europa og peger på, at myndighedernes skærpelse af indgreb mod såkaldt hadtale er med til at svække ytringsfriheden til fordel for at sikre social fred. Rose skriver, at politikere og meningsmagere mener, at man er nød til at begrænse ytringsfriheden i takt med at Europa får større etnisk, religiøs og kulturel mangfoldighed. Men denne tendens er farlig, skriver Rose, der opfordrer til større grad af ytringsfrihed:

»Presset på ytringsfriheden i multikulturelle samfund er drevet af en svigtende tro på meneskerts evne til at forvalte sin frihed og øve selvkontrol.«I

I bogen bruger Flemming Rose et eksempel fra Politiken på at vise, at indskrænkning af ytringsfriheden er alvorlig. I 2010 blev han interviewet til Politiken og bladets tegner Roald Als tegnede ham med en bombe med tændt lunte, der rullede hen foran ham. Politiken valgte at fjerne bomben, da avisen bragte tegningen. Rose skriver, at det sikkert blev gjort af daværende chefredaktør Tøger Seidenfaden for at beskytte ham, men at han ikke havde noget imod den oprindelige tegning og at han foretrak den tegning frem for de forvrægninger, som  Politiken udøvede over for hans ytringer, hvor Politiken fik det til at se ud som om, at han var specielt ude efter at forhåne muslimer.

Flemming Rose kritiserer i bogen Danmarks Radio, der har bestemt, at Muhammed-tegningerne ikke skal vises og skriver at forbuddet er drevet af frygt: »Sandheden var selvfølgelig, at seerne først fik deres vilje, hvis de greb til trusler og vold og demonstrerede, at de mente det alvorligt.«

Flemming Rose er netop hjemkommet fra Norge, hvor han har modtaget en norsk frihedspris fra foreningen Fritt Ord. Han lever stadig med et sikkerhedsproblem, fordi PET regner med, at der er en trussel mod ham fra islamister, der stadig ser ham som et oplagt mål, efter at han som kulturredaktør på Jyllands-Posten stod bag trykningen af tegninger af profeten Muhammed. Idag er han udenrigsredaktør for Jyllands-Posten.