Flagdag med ære og pragt

Ikke et øje var tørt på Kastellet, da pårørende, soldater, politikere og Kongehuset deltog i dagens kransenedlægning.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary lægger en krans Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alvorlige miner, stille tårer og respekt. Kastellet lagde grund til nedlægningen af 12 kranse som en hyldest til Danmarks udsendte soldater og til minde og ære for de faldne.

Folk i alle aldre og med meget forskellig baggrund var mødt op for at vise deres respekt. Pårørende, gamle veteraner, ansatte i forsvaret og nysgerrige sjæle.

- Dagen i dag er rørende og respektfuld. Jeg er her for at mindes de gamle soldater, som aldrig kom hjem, sagde Kim Andersen, 51-årig krigsveteran.

Flere havde tårer ned ad kinderne.

- For 56 år siden blev min mand udstationeret til Suez-kanalen. Han var en del af det første hold af menige soldater. Nu kommer alle minderne frem, så jeg skal hjem og finde de gamle album frem. Han døde for 13 år siden, sagde Tove Larsen på 73 år med en klump i halsen, lige inden udenrigsminister Villy Søvndal (SF) trådte frem.

Han holdt en respektfuld tale, hvor han understregede vigtigheden af mennesker, som ofrer sig i en højere sags tjeneste, uanset om man er enig i eksempelvis krigen i Afghanistan.

- Monumentet for dem i dag er symbolet for vores tak og anerkendelse for den pligt, de udsendte har taget på sig. Nogle har betalt den stærkeste pris, og ingen ord kan bringe dem tilbage, sagde Villy Søvndal til de mange tilhørere.

Herefter gik Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary tydeligt berørte frem og lagde den første krans fra Kongehuset. Bagefter fulgte kranse fra blandt andet regeringen, politiet og forsvaret.

Kransene blev placeret op ad en stenvæg med den indgraverede skrift: En tid, et sted, et menneske.

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt er skriften netop, hvad dagen handler om.

- Smerten er stærkest for de pårørende. Vi vil aldrig kunne erstatte den ved at vise vores medfølelse. Et menneske har taget mod til sig og ofret sig for Danmark, sagde statsministeren efter ceremonien.

Herefter samledes folk ved de 12 kranse og mindetavler for de faldne soldater i Afghanistan.

- Jeg er her for at mindes min gode kammerat Henrik, som forlod os i 2002. Han var officer ved gardehusarregimentet. Jeg mindes også den præst, som døbte mig og likviderede Jane Horneye på Øresund under anden verdenskrig, sagde Villy Kongeskov Klausen, der selv har en fortid i hæren. Han er skeptisk over for vores indsats i Afghanistan.

- Danmark og demokratiet er værd at kæmpe for, men jeg er ikke tilhænger af Afghanistan-indsatsen. Når vi trækker os ud, får Taliban magten igen. Jeg frygter, det bliver Iran næste gang.

Senere i dag vil der blandt andet være parader og koncerter.