Flagafmærkning ændrer intet

Uanset om de danske soldater bar flag på uniformen eller ej, har der kun været to tilfælde af overdragelser af tilbageholdte til amerikanerne, hævde forsvaret.

Danske specialstyrker har kun overdraget tilbageholdte afghanere i to tilfælde, siger det danske forsvar.

I en pressemeddelelse afviser fungerende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen blankt, at der skulle være tale om flere tilfælde af overdragelser, sådan som en amerikansk forhørsleder ellers hævder i Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm 'Den Hemmelige Krig'.

Den amerikanske forhørsleder forklarer i filmen, at han kunne genkende de danske styrker på det lille flag på uniformen, og at soldater med sådan en dansk nationalitetsafmærkning overdrog tilbageholdte afghanere ti amerikanerne fem til seks gange på basen i Kandahar.

Men ifølge forsvaret viser en gennemgang af samtlige daglige situationsrapporter fra hele perioden »at der kun er overdraget tilbageholdte soldater til amerikanerne i to tilfælde. På det grundlag må Forsvaret fuldstændigt afvise, at der har været tale om yderligere overdragelser af tilbageholdte amerikanere, uanset om de danske soldater i området var afmærket med Dannebrog eller ej«.

I forhold til flag på uniformerne foreligger der ifølge Forsvaret ingen skriftlige direktiver til specialoperationsstyrken i Afghanistan om nationalitetsafmærkning,

Forsvaret vil dog ikke udelukke, at at enkelte soldater fra specialstyrkerne faktisk har båret det danske flag på uniformen:

»Af samtaler med nogle af de soldater, der tilbageholdt afghanere den 17. marts 2002, fremgår det, at de fleste ikke var afmærket med Dannebrog på uniformen under operationerne på daværende tidspunkt. Det kan dog ikke udelukkes, at enkelte bar Dannebrog. Derimod var det støttepersonel, der boede og arbejdede i lejren nationalitetsafmærket«, skriver Forsvaret i pressemeddelesen.

Det britiske forsvar ønsker ikke at oplyse om de britiske specialstyrker bærer flag på uniformen eller ej. De almindelige soldater bærer dog flag ethvert tidspunkt flag på uniformen, oplyser presseofficer Patricia Croasdell.