FixMinOpgave: Stop for internet til prøver bremser ikke vores kunder i at snyde

Politikerne kæmper for at forhindre snyd i gymnasiet, men hverken stop for internet eller mundtligt forsvar af studieretningsprojektet kan bremse et firma som FixMinOpgave, lyder meldingen fra firmaet, som lever af at sælge færdige opgavebesvarelser til gymnasieelever.

Minister slukker for nettet ved eksamen, men opgavefirmaet FixMinOpgave mener ikke, det gør den store forskel. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det påvirker os overhovedet ikke.«

Frederik Drews, der er en af grundlæggerne af firmaet FixMinOpgave, siger, det ikke får nogen betydning, at undervisningsminister Merete Riisager (LA) nu stopper for gymnasieelevers adgang til internettet under de skriftlige eksamener. FixMinOpgave hjælper for betaling elever, der snyder til eksamen ved at få en af firmaets opgaveskrivere til at skrive deres eksamensopgave.

»Det vil ikke betyde det store. Hvis vores kunder skal tage andre metoder i brug, så skal de nok finde ud af det, så de kan komme i kontakt med os under eksamen. Før sommerferien lavede vi jo også opgaver for kunder, som ikke havde adgang til internet til eksamen,« siger Frederik Drews.

Han henviser til, at eleverne under en eksamen kan gå på internettet ved hjælp af internetdeling på en mobiltelefon, selv om det ikke er en eksamen med »lovlig« internetadgang. Eleverne skal bruge internettet under eksamen til at udveksle opgave og opgavebesvarelse med FixMinOpgaves opgaveskriver.

Køb et 12-tal til studieretningsprojektet

 

Der har gennem de senere år været stigende opmærksomhed på gymnasieelever, der snyder ved at få andre til at skrive opgaver for sig. Nogle får hjælp gratis i blandt andet Facebook-grupper, andre må betale for hjælp hos for eksempel FixMinOpgave. Flere medier, herunder Berlingske, beskrev for et par år siden, at gymnasieelever betaler andre for at skrive deres studieretningsprojekt i 3.g.

Snydehistorierne har siden fået partierne bag gymnasieforliget i 2016 til at indføre mundtligt forsvar af studieretningsprojektet fra og med skoleåret 2019/2020. Det mundtlige forsvar skal forhindre snyd, fordi lærerne får bedre mulighed for at opdage, hvis en elev ikke har skrevet opgaven selv. Men heller ikke dette tiltag vil bremse FixMinOpgave, mener Frederik Drews.

»Heller ikke det påvirker os. Vi opfordrer i forvejen vores kunder til at læse opgaverne godt igennem, så de er inde i stoffet, og så de får læring ud af det. Det vil vi bare understrege endnu tydeligere,« siger han.

FixMinOpgave har netop i denne uge lanceret deres nyeste slagtilbud - studieretningsprojektet i 3.g, hvor gymnasieelever kan købe sig til et 12-tal for 6.950 kroner plus depositum. Eleverne i 3.g skal aflevere deres studieretningsprojekt den 20. december.

Frederik Drews har ikke meget til overs for politikernes forsøg på at bremse snyderne i gymnasiet:

»Det er en falliterklæring, at politikerne hele tiden prøver at forhinde snyd. Snyd vil altid være der, sålænge systemet er uretfærdigt. Hvis politikerne derimod ændrede den måde, eleverne bliver optaget på videregående uddannelser på, ville der ikke være brug for os.«