Fixelancer slår rekord på Vesterbro

100 stofmisbrugere har tirsdag brugt de mobile fixerum, Fixelancerne, og det er rekord. Foreningen bag glæder sig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To ombyggede ambulancer bestyret af uddannet sundhedspersonale og over 200 frivillige har skabt trygge rammer for Vesterbros stofmisbrugere i de sidste ti måneder. Tirsdag slog foreningen bag de såkaldte Fixelancer rekord, da 100 stofmisbrugere brugte de mobile fixerum på bare én dag. Daglig leder af Foreningen Fixerum, Michael Lodberg Olsen, glæder sig over rekorden.

- Det er helt fantastisk. Det har for os handlet om at skabe et alternativ til gaden og give stofmusbrugerne nogle ordentlige, hygiejniske forhold, de kan opholde sig i, hvor de samtidig bliver observeret af en sygeplejerske eller en læge, siger han.

30. juli i år indgik foreningen et samarbejde med Københavns Kommune, som stiller lønnet personale til rådighed i de to fixelancer, så de kan køre rundt på Vesterbro alle ugens dage fra klokken 12 til klokken 22. Michael Lodberg Olsen er ikke i tvivl om, at det er samarbjedet med kommunen, der har hjulpet rekorden på vej.

- Da vi startede sidste år, var det et fuldstændig frivilligt projekt, men Københavns Kommunes tilbud har gjort, at vi kan give plads til mange flere stofmisbrugere, og det er fantastisk. I stedet for at de sidder på gaden og fixer, kan de nu sidde i en af vores to omdannede ambulancer, siger han.

Han fortæller samtidig, at stofmisbrugerne har taget tilbuddet hurtigt til sig, mens politiet beretter om færre konflikter på gaden. Stofindtagelsen er samtidig faldet i andre dele af Vesterbro, og står det til Michael Lodberg Olsen, bør der etableres fixerum i hele København, så bydelen ikke bliver en magnet for stofmisbrugere.

Efter flere års politisk tovtrækkeri opretter Københavns Kommune i oktober det første permanente fixerum i Kødbyen på Vesterbro, og socialborgmester Mikkel Warming (EL) har tidligere på året udtalt, at han har en vision om flere stofindtagelsesrum i hele hovedstaden. Michael Lodberg Olsen håber på, at man på sigt kan give plads til fixerum i hele landet.

- Ligeså snart der kommer nogle flere permanente fixerum, begynder det forhåbentlig virkelig at rykke. Flere byer rundt omkring i landet som eksempelvis Aarhus og Odense er i gang med at planlægge det, så det er helt klart et tilbud til stofmisbrugere, vi kommer til at se mere til, siger han.

Foreningen Fixerum nedlægger sig selv til oktober, når det første fixerum etableres, for så er deres mission fuldført, mener Michael Lodberg Olsen.