Fitnesscentre langt bagud i planen: Her er tidspunktet, du kan regne med at løfte jern igen

Fitnesscentre og den øvrige idræt har nogle af de længste udsigter i aftalen om en langsigtet genåbning af Danmark. Der er to mulige datoer i spil, før man kan regne med at svede i centeret igen.

I lang tid har det ikke været muligt at gå i fitnesscentret, men til maj kan det ændre sig ifølge aftaleteksten for en langsigtet genåbning af landet. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Om få dage runder Danmark årsdagen for den første nedlukning af fitnesscentrene. Der har ikke været meget at komme efter siden, og udsigterne til igen at hoppe i træningstøjet har været lange.

Med nattens aftale om en langsigtet genåbning af Danmark er der dog sat datoer på. Mere eller mindre.

Fitnesscentrene er nemlig stadig underlagt nogle af de længste udsigter for genåbningerne og afhænger af en del forskellige faktorer.

To mulige datoer

I aftalen, der er indgået mellem regeringen og Folketingets partier undtaget Nye Borgerlige, bliver fitnesscentrene slået i hartkorn med den øvrige indendørs idræt for personer over 18 år. Denne sektor hører under aftaletekstens »anden omgang«, og af teksten fremgår det, at den kan åbne 6. maj.

Det er den tidligst mulige dato for, at fitnesscentrene igen kan byde velkommen indenfor. Men det er stadig ikke sikkert, at landets centre hører under denne kategori. I aftaleteksten står nemlig:

»Hvilke konkrete sportsgrene, der er omfattet, og hvilke smitteforebyggende tiltag, der skal tages, forhandles af aftalepartierne på baggrund af et fagligt oplæg fra myndighederne.«

Her kommer så den anden mulighed for en genåbning. Den hedder 21. maj og bliver i aftaleteksten kaldt »tredje omgang«.

Den 21. maj åbnes der for de »resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter«, hedder det, og det er muligt, at fitnesscentrene tilhører denne gruppe. De resterende aktiviteter kan åbnes med det såkaldte »coronapas«, står der i aftalen.

Branchedirektør: Visse dele vækker bekymring

Branchedirektør i Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO), Morten Brustad, har fulgt forhandlingerne tæt, og selvom aftalen stadig efterlader sig meget at ønske, er han først og fremmest glad for, at der nu er noget at forholde sig til.

»Vi synes faktisk, det er befriende, at man er nået derhen. Det er en befrielse, at der er en vished om, cirka hvornår vi kan åbne igen. At gå rundt i så lang tid uden at vide, hvilken vej vinden blæser, det er en stor belastning for hele sektoren. Det er glædeligt. Det er til gengæld ærgerligt, at man ikke har prioriteret indendørsidrætten højere, end man gør, for man ved, at det har så stor betydning for danskernes sundhed og trivsel,« siger han:

»Det er at gamble med danskernes sundhed at holde hele idrætssektoren lukket – herunder fitness – i så mange måneder.«

Den 27. marts 2020 skulle alle fitnesscentre lukke som led i forårets første store coronanedlukning.

Landets fitnesscentre fik lov til at åbne 8. juni, hvor de fleste store kæder var klar til at slå dørene op 11. juni.

Men 9. december var den gal igen med smitten, og fitnesscentre i 38 af landets kommuner, der udover Odense og Aarhus alle lå på Sjælland, med høj smitte blev pålagt at holde lukket indtil tidligst 3. januar i år, men restriktionerne er blevet forlænget og hænger som bekendt stadig ved.

Ifølge Morten Brustad giver det ganske god mening at lægge fitnesscentrene i samme pulje som den øvrige indendørsidræt. Den del har han ikke noget at udsætte på. Men udsigten til kravet om at fremvise et coronapas vækker bekymring.

»Coronapasset kan vi også godt være bekymret for bliver en unødig hæmsko. Er det virkelig nødvendigt for at undgå smitterisiko i branchen? Jeg kan godt blive i tvivl om, hvorvidt det kan få folk til at aktivere deres abonnementer under de vilkår. Det er ikke kun skidt for forretningen, det er også skidt for folks sundhed,« siger han:

»Set i lyset af, at man ellers ikke aner, hvornår vi kan åbne, så er det da nogle fornuftige skridt. Men vi synes også, at man kunne have vægtet hele idrætssektoren højere. Det er selvfølgelig også en joker, om vi får lov til at åbne 6. maj eller 21. maj.«