Fiskere må trække færre torsk i land

Fiskerne er stærkt utilfredse med, at torskekvoten bliver reduceret med ni procent i den østlige del af Østersøen. Nytårstorsken skulle dog ikke være i fare.

Torsk Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Helt tilfredse er vi ikke," siger første næstformand for Danmarks Fiskeriforing, Kim Kær Hansen, om den fiskeriaftale, som fødevareminister Mette Gjerskov (S) har indgået i EU for 2013. Kær Hansen er vred over, at torskekvoten for den østlige del af Østersøen er blevet nedsat med ni procent, hvor fiskeriforeningen selv mener, at der er plads til at hæve kvoten med 15 procent.

I den vestlige del af Østersen er torskekvoten reduceret med 5,9 procent. Til gengæld er kvoterne på sild, brisling og rødspætte hævet med 11-23 procent.

Fødevareministeren fremhæver selv en del af aftalen, som giver dansk fiskeri mulighed for at være flere dage på havet. 

- Med dagens beslutning viser Danmark sammen med de øvrige Østersø-lande, at vi går foran med hensyn til at leve op til vores målsætninger om sunde fiskebestande. Jeg er meget glad for, at mine kolleger har lyttet til dansk ønske om at udvide tildelingen af dage fiskerne må være på havet. Det har været vigtigt for mig at få en løsning i hus, hvor vi faktisk både hæver nogle kvoter og samtidig lever op til de biologiske mål, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Ifølge Kim Kær Hansen er der dog i realiteten kun tale om, at fem procent af den danske flåde kan hjælpes til længere tid på havet, "og det er simpelthen bare ikke godt nok," siger Kær Hansen. Han peger på, at især mindre fartøjer har brug for længere tid på søen, fordi det tager dem flere dage at nå frem til fangstpladserne.

Nytårstorsken holder nok prisen

Kim Kær Hansen mener, at det endnu er for tidligt at sige, om den reducerede torskekvote vil resultere i forhøjede priser på nytårstorsken for den almindelige forbruger – han vil først se resultaterne af forhandlingerne om de nye kvoter for Nordsøen, som afsluttes i december.

For tiden er der ingen mangel på torsk på verdensmarkedet, efter at man i Barentshavet har fået hævet kvoterne betragteligt, så umiddelbart forventer Kær Hansen ingen stigninger i torskepriserne.