Fisker så tsunami ramme Grønland: »Vi kunne se, at flere huse blev trukket ned i vandet«

Fra søsiden kunne Nukannguaq Samuelsen og hans søn følge den flodbølge, der lørdag aften ramte Karratfjorden.

»De flygtede, og vi kunne se, at flere huse blev trukket ned i vandet,« fortæller Nukannguaq Samuelsen, der så flodbølgen ramme Karratfjorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oline Nielsen

Det så voldsomt ud, da en flodbølge lørdag aften ramte Karratfjorden på Grønlands vestkyst centreret omkring bygden Nuugaatsiaq.

Det fortæller Nukannguaq Samuelsen, der er fisker og som sammen med sin søn så flodbølgen ude fra familiens båd på havet. Det fortæller han til det grønlandske medie KNR.

I første omgang fik han dog meldingen fra sin hustru, som kort før kl. 21.30 lørdag aften ringede og fortalte, hvordan hun fra land kunne se de store bølger bevæge sig mod kysten og mod familiens hus.

Huset ligger relativt højt oppe, så familiefaren blev »meget skræmt«, da han med kort mellemrum modtog to paniske opkald fra sin hustru. Samtidig kunne han selv se, hvordan bølgerne omkring båden blev »bemærkelsesværdigt« store.

Han bad derfor hustruen om at flygte op i fjeldet sammen med de tre af parrets børn, der var hjemme.

»De flygtede, og vi kunne se, at flere huse blev trukket ned i vandet,« fortæller Nukannguaq Samuelsen til KNR.

Nukannguaq Samuelsen og familiens hus slap for at blive oversvømmet. Vandet nåede op til deres hus, men uden at skade det. Familien har dog mistet både snescootere, udstyr og hunde.

Risiko for nye sammenstyrtninger

Det var en sammenstyrtet klippeside, der lørdag forårsagede den flodbølge, som ramte Nuugaatsiaq og skabte store ødelæggelser.

11 huse er blevet revet i fjorden, og fire personer savnes fortsat tirsdag morgen. 80 personer er blevet evakueret fra bygderne i området.

Foruden de fire savnede var der søndag 19 personer fra området, som politiet ikke umiddelbart havde været i kontakt med, skriver Ritzau. Hvor mange af dem, man siden har fået fat i, er på nuværende tidspunkt uvist.

Dansk politi er sendt til Grønland for at assistere det grønlandske politi, og dykkere fra søværnet er i området. Dykkerne har dog ikke haft mulighed for at søge efter de savnede i havet, da risikoen for nye skred gør risikoen for stor.

Mandag aften udsendte grønlandsk politi igen en advarsel mod sejlads i Karratfjorden. En fjeldside er fortsat i fare for at styrte sammen og forårsage nye flodbølger.