Fire unge piger forsøgte selvmord på asylcentre

Fire teenagepiger har forsøgt at tage deres eget liv på to sjællandske asylcentre. Der er formentlig tale om et koordineret selvmordsforsøg.

Indkørslen til asylcenteret Auderød ved Frederiksværk på Sjælland, hvor tre afghanske piger forsøgte at tage deres eget liv mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af selvmordsforsøg på de danske asylcentre er tredoblet på bare fire år, og nu skal yderligere fire tilfælde føjes til den triste statistik.

Mandag forsøgte fire teenagepiger kollektivt at tage deres eget liv på asylcentrene Auderød og Vipperød på Sjælland. Det bekræfter Svend Erik Brande, sundhedsfaglig leder i Røde Kors' asylcentre.

»Det er en meget udsædvanlig situation for os. Vi har meget få tilfælde, hvor personer under 18 forsøger at tage deres eget liv. Jeg kan ikke mindes lignende episoder, hvor flere har forsøgt det samtidig,« siger han til Berlingske.

På grund af tavshedspligt kan han ikke oplyse mere om sagerne, men så vidt han er orienteret, er pigerne - der er mellem 15 år 18 år gamle - uden for livsfare. De blev bragt til hospitalet mandag.

Lange asylophold slider på folk

Der er endnu ingen officielle oplysninger om årsagen til selvmordsforsøget, men ifølge Berlingskes oplysninger, er pigerne dybt fortvivlede over at skulle udvises til Afghanistan.

Ifølge organisationen Asylret, der yder retshjælp til asylansøgere i Danmark, har pigerne forsøgt at begå selvmord ved at tage en overdosis smertestillende medicin, men det er ikke bekræftet fra officiel side.

De danske asylcentre er i øjeblikket under pres på grund af et stigende antal beboere det seneste år, og jagten på flere pladser til at huse asylansøgerne er gået ind. Udlændingestyrelsen forventer, at der kommer til at mangle op mod 350 pladser til nytår.

Læs også: Fyldte asylcentre på jagt efter flere senge

Dertil kommer, at mange asylansøgere, som har fået afslag på asyl i Danmark, strander i centrene i årevis, uden at vide, hvornår de bliver sendt tilbage til deres hjemland. Ventetiden kan være dybt nedslidende for beboerne, forklarer juridisk konsulent i Amnesty, Claus Juul:

»Vi ved, at de langvarige ophold slider på folk. Når man sidder mere end et år på et asylcenter, begynder lægerne at kunne måle følgerne. Det kan simpelthen ses på folk,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke nødvendigvis, fordi centrene ikke er gode nok, men uvisheden og formålsløsheden i hverdagen, tærer på folk.«

Chefpsykolog i Dansk Røde Kors’ asylafdeling, Ivan Doulgerof, deler vurderingen:

»Mange af dem (asylansøgerne, red.) sidder med en enorm ventetidsbelastning. Hvis man sidder i et center i flere år uden at være afklaret med, om man bliver sendt hjem, får opholdstilladelse eller bliver sendt til et helt tredje land, så gør det virkelig noget ved håbet, selvopfattelsen og udsigten til fremtiden,« sagde han for nylig til Berlingske.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at antallet af selvmordsforsøg på asylcentrene er tredoblet på fire år. Hovedforklaringen er ifølge Udlændingestyrelsen, at der er kommet flere asylansøgere hertil.

Sidste år forsøgte 53 asylansøgere at tage deres eget liv mod 'kun' 16 i 2007. I 2006 var tallet dog også relativt højt. Nemlig 39.

I år kan selvmordsforsøgene stige yderligere, da der allerede i første halvår er registreret 33 forsøg. På landsplan er det dog kun lykkes for to asylansøgere at begå selvmord siden 2001.

Politisk aftale skal forbedre asylforhold

I september indgik regeringen, Liberal Alliance og Enhedslisten en asylaftale, som blandt andet betyder, at asylansøgere må flytte ud af centrene efter et halvt år, hvis de samarbejder med myndighederne om frivillig hjemrejse.

Børnefamilier kan flytte ud, også selv om de ikke samarbejder. Desuden skal sagsbehandlingstiden i asylsager halveres for hurtigere at få asylansøgerne ud i samfundet eller ud af landet.