Fire ud af ti sosu'er hjælper ældre med at ryge cigaretter

Over halvdelen af personalet i social- og sundhedssektoren bliver udsat for passiv rygning.

Næsten halvdelen af de sosu'er, som arbejder på landets plejehjem og plejecentre, hjælper de ældre med at tænde, slukke eller holde cigaretten. Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. 40 procent - eller fire ud af ti - sosu'er, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, hjælper de ældre med at ryge. Det vil sige tænde, slukke eller holde cigaretten.

Det viser en helt ny undersøgelse om passiv rygning på arbejdspladsen foretaget af Fagbladet FOA blandt fagforbundet FOAs medlemmer.

Ifølge undersøgelsen bliver knap to ud af tre, der arbejder i social- og sundhedssektoren, udsat for passiv rygning. Tallene overrasker Kræftens Bekæmpelse, som generelt anbefaler røgfri arbejdstid.

- Tobaksrøg er kræftfremkaldende og årsag til mange andre alvorlige sygdomme, uanset om man selv ryger, eller det er andres røg, man indånder, siger Camilla Freltoft, kommunikationsmedarbejder i Kræftens Bekæmpelse.

Én af dem, der agerer hjælpende hånd til sine rygende beboere, er social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen, der arbejder på Villestofte Plejecenter i Odense.

- Beboerne, der lider af demens, kan ikke selv håndtere cigaretterne. Så vi opbevarer deres cigaretpakker i vaskehuset og bringer dem en cigaret, når de er trængende, fortæller hun.

- Det sker op mod en gang i timen. Indimellem hjælper vi dem også med at tænde cigaretterne.

Hun ryger ikke selv og har aldrig gjort det. Trods den åbenlyse risiko ved at blive udsat for passiv rygning ønsker Dorrit Simonsen ikke at stoppe med at hjælpe til sine beboere med at ryge.

Der er for meget af beboernes livskvalitet på spil, mener hun.

- Vi har en beboer, som stort set ikke foretager sig andet end at ryge og ligge i sin seng og sove. Hun har røget hele sit liv og kan ikke bare stoppe. For hende er rygning en stor del af livet, fortæller Dorrit Simonsen.

Undersøgelsen er foretaget i oktober 2016 blandt 1520 af FOAs medlemmer ansat på plejehjem eller et plejecenter.