Fire terrortiltalte havde 122 skud klar

I dag begynder sagen om terrorforsøg mod Jyllands-Posten. Fire mænd sidder på anklagebænken, tiltalt for terrorforsøg og for at ville dræbe ”et større antal personer”.

I alt ligger der 1800 lydfiler med aflytninger i bevisbunken. Den omfatter også videoovervågning fra denne lejlighed i Herlev, hvor tre af de fire sigtede blev anholdt 29. december 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10080 FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge politiet var det med ganske alvorligt ærinde, at tre svenske mænd krydsede Øresundsbroen og kørte ind i Danmark kort før nytår 2010.

Med sig havde mændene en maskinpistol, en ni-millimeter pistol samt 122 skarpe skud og 200 plasticstrips, der kunne bruges som håndjern. Men de vidste ikke, at svenske SÄPO og danske PET holdt godt øje med dem.

Skal man tro på efterretningstjenesternes oplysninger, dansk politis videre efterforskning samt det anklageskrift, som justitsminister Morten Bødskov har godkendt, så skulle de mange våben bruges til at udføre et terrorangreb mod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen og her ”dræbe et større antal personer”.

En fjerde anholdt i Sverige

Mændene nåede dog ikke at opholde sig længe på fri fod i Danmark, for den 29. december slog PET til, og de tre mænd blev anholdt. En fjerde mand blev anholdt kort efter i Stockholm, og i dag sidder de så alle fire på anklagebænken i Glostrup Ret, tiltalt efter den strengeste terrorparagraf.

De fire terrortiltalte er i alderen 31-46 år. Tre af dem er svenske statsborgere, og flere af dem har tidligere været i myndighedernes søgelys i forbindelse med terrormistanke.

Forbindelse til al-Qaeda netværk?

Efter anholdelserne i december 2010 beskrev PET-chef Jakob Scharf de anholdte som»militante islamister med forbindelse til netværk i andre lande«. Han ville dengang ikke afvise, at der kunne være en forbindelse til de terrorplaner, som amerikaneren David Headley var i Danmark for at rekognoscere til, og som han er er dømt for, men som aldrig blev ført ud i livet.

Sidste år kædede en britisk avis de terrormistænkte svenskere sammen med to mænd i byen Derby, som angiveligt var en del af et al-Qaeda-netværk, ledet af Ilyas Kashmiri, der blev dræbt af amerikanske droner sidste sommer.

Billedserie:

Ekstra-Bladet kunne sidste år afsløre detaljer fra SÄPOs rumaflytninger, og her har to af de nu terrortiltalte angiveligt drøftet det kommende angreb, der skulle finde sted enten 30. eller 31. december og vare 20 minutter, hvor så mange personer som muligt skulle halshugges eller skydes. Et angreb inspireret af terrorangrebet i Mumbai i 2008. 

"Hug halsen over på dem"

- Der skal ikke forhandles, der skal slås ihjel, skulle mændene have sagt.

Og rumaflytninger i den lejlighed i Herlev, hvor mændene overnattede og blev anholdt, afslørede udmeldingen:

- Når de vantro mødes, så bind dem og hug halsen over på dem, skrev Ekstra Bladet.

Retssagen strækker sig over 17 retsdage, og her skal et omfattende bevismateriale af især aflytninger gennemgås. Politiet har tidligere oplyst, at der er ca. 1.800 aflytninger i efterforskningen.

Følg sagen LIVE på b.dk her.