Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Flere af de nye højtprofilerede supersygehusbyggerier har problemer med økonomien og med at blive færdige til tiden. Det kan betyde, at patienterne må se frem til at blive behandlet i mere skrabede rammer, end der ellers var lagt op til
Det er ifølge eksperter perspektiverne, efter at endnu et af af de 16 projekter til samlet godt 40 mia. kr. nu er havnet på Sundhedsministeriets liste over byggerier, der skal føres et skærpet tilsyn med, fordi der er en øget risiko for, at økonomien og tidsplanen skrider.
Det store Nordfløjs-byggeri på Rigshospitalet er netop kommet på listen. Tilsvarende føres der skærpet tilsyn med det nye universitetshospital i Aarhus, Gødstrup-byggeriet ved Herning og det nye psykiatrisygehus i Slagelse, oplyser Sundhedsministeriet.
»Der er ingen tvivl om, at en stor del af supersygehus-projekterne er meget udfordrede,« siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh, der dog fremhæver det positive i, at Sundhedsministeriet følger byggerierne tæt.
Skiftende regeringer har således gjort det krystalklart, at der ikke kommer flere penge til projekterne, og ud over listen med skærpet tilsyn er det også indført, at eksterne regnskabs- og bygggespecialister hele tiden følger udviklingen. Samlet betyder det ifølge Per Nikolaj Bukh, at man efter alt dømme slipper for nye byggeskandaler i stil med Metroen og Herlev Hospital, hvor budgetterne blev sprængt, og han kalder den ministerielle styring »forbilledlig«.
Men den stramme styring kan også få betydning for patienterne. De økonomiske trængsler får nemlig ofte regionerne til at vælge at skrumpe projekterne for at overholde budgetterne, så der typisk bliver færre senge end oprindeligt planlagt.
På Rigshospitalet kan det komme til at gå ud over investeringer i nyt apparatur, og i andre tilfælde overvejes det at sløjfe køkkenet eller skære ned på kunstkontoen på de nye supersygehuse.
»Man har taget seler og livrem på for at sikre, at man ikke kommer til at stå med 16 byggeskandaler. Spørgsmålet er så, om man vil få meget ringere projekter end oprindelig planlagt. Altså om det hele skal være Porsche-standard eller en god, solid Skoda-standard,« siger professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen.