Fire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politiet har anholdt yderligere én mand for afbrænding af dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen.

 
En dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S) blev hængt op ved Men In Black-demonstrationen i København lørdag. Den havde et skilt om halsen med teksten: »Hun må og skal aflives!« Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Det udviklede sig voldsomt, da der lørdag aften blev demonstreret mod de gældende coronarestriktioner i København og på Frederiksberg.

Kort før klokken 19.30 blev der sat ild til en mannequindukke med et billede af statsminister Mette Frederiksen (S) klistret til ansigtet.

På dukken var monteret et skilt hvorpå der blandt andet var skrevet "hun må og skal aflives". Afbrændingen har ført til foreløbig tre anholdelser.

Det er kommet frem søndag eftermiddag i et grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg. Hidtil har der kun været kendskab til to anholdelser.

I retten fremstilles to mænd, som blev anholdt natten til søndag. De er sigtet efter straffelovens paragraf 113 om angreb på regeringen. Her er strafferammen op til 16 års fængsel.

De nægter sig begge skyldige. Mændene er henholdsvis 30 og 34 år.

Kort før grundlovsforhøret gik i gang, blev den tredje person anholdt.

Han vil først blive stillet for en dommer mandag.

Mens de første to mænd afgiver forklaring i Retten på Frederiksberg, er dørene til retssalen blevet lukket for de fremmødte journalister. Det er sket på anmodning af senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politi.

Han henviser til, at der efter politiets opfattelse er en fjerde person på fri fod, som menes at spille en rolle i afbrændingen af statsministerdukken.

- Der er en navngiven bagmand, som ikke skal kunne orientere sig om sagens beviser gennem medierne, siger Søren Harbo.

Der er desuden rejst en underordnet sigtelse. Ifølge den er afbrændingen af dukken en overtrædelse af straffelovens paragraf 266 om trusler.

En sådan underordnet sigtelse kan komme i betragtning, hvis retten ikke er enig i, at der er tale om en overtrædelse af paragraf 113 - altså hvis retten ikke anser handlingen som et egentligt angreb.

Afbrændingen af mannequindukken fandt sted foran koncertstedet Forum på Frederiksberg - ifølge sigtelsen klokken 19.25.