Fire mænd frifindes for at medvirke til terror i København

To mænd er dømt for at bortskaffe gerningsvåben, men ingen er dømt for medvirken til terror.

Stærkt bevæbnet politi uden for Københavns Byret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Byret har tirsdag formiddag frifundet fire mænd for anklager om medvirken til terror i København, hvor den frivillige vagt Dan Uzan blev dræbt ved synagogen i Krystalgade.

Så snart afgørelsen var faldet, havde de fire mænd svært ved at sidde stille. De sendte hinanden brede smil og søgte kontakt med deres venner og familie på tilhørerækkerne. I pausen blev der uddelt highfives de tiltalte imellem, og en af de tiltalte tog en af de andres hånd og rystede den længe.

To af mændene skal dog i fængsel i henholdsvis to et halvt og tre år, fordi de hjalp Omar el-Hussein af med gerningsvåbnet efter hans angreb mod kulturhuset Krudttønden i februar i fjor. Det blev afgjort kl. 15, da strafudmålingen blev afgjort.

Mændene var alle tiltalt for at have hjulpet deres nu afdøde ven Omar El-Hussein, da han natten til den 15. februar sidste år åbnede ild og dræbte den jødiske vagt Dan Uzan.

De fire mænd havde alle tilbragt dele af eftermiddagen og aftenen i Omar El-Husseins selskab, efter han havde skudt og dræbt filminstruktør Finn Nørgaard ved Krudttønden på Østerbro i København. En kontakt, som anklagemyndigheden sagen igennem har karakteriseret som tæt og vedvarende.

Men nævningetinget lagde i sin afgørelse vægt på, at Omar El-Hussein først kl. 21.17 begyndte at søge på forskellige adresser internettet på netcaféen Power Play på Nørrebro, herunder synagogen i Krystalgade.

Ifølge afgørelsen havde Omar El-Hussein først forsæt til at begå yderligere terrorhandlinger efter kl. 21.17. Derfor kunne de tiltalte forud for det tidspunkt ikke medvirke til Omar El-Husseins angreb mod synagogen.

Retsformanden læste i retten konklusionen på kendelsen op.

»Og jeg kan sige, at det er et enigt nævningeting, som har truffet afgørelsen.«

Da MR - en af de fire tiltalte i sagen - under strafudmålingen fik mulighed for at komme med sine bemærkninger, henvendte han sig til nævningene.

»Jeg vil gerne sige tak til nævningene for, at de har taget det rigtige valg for os. Det har været en lang og frustrerende tid for mig og min familie. Så tak.«

I en pressemeddelelse udtrykker anklagemyndigheden overraskelse over dommen.

»Vi er overraskede over, at retten har vurderet beviserne mod de tiltalte anderledes, end anklagemyndigheden har, og at retten er kommet til det resultat, at de tiltalte skal frifindes. Vi vil nu gennemlæse rettens afgørelse grundigt for at se, hvad retten har lagt vægt på,« siger senioranklager Sidsel Klixbüll.

Også justitsminister Søren Pind (V) har reageret på dommen på Twitter:

Københavns Byret fastslår i forbindelse med dommen også som den første retsinstans, at Omar el-Husseins angreb i København var terror. Der var tale om angreb mod ytrings- og religionsfrihed.

Dommen i sin fulde længde kan læses her.