Fire formodede IS-terrorister anholdt

Torsdag blev i alt seks personer anholdt på flere adresser i Storkøbenhavn. Fire af dem for at have ladet sig hverve til Islamisk Stat. Hos en af de anholdte, der angiveligt har banderelationer, fandt politiet ammunition og våben.

Politiet er tilbageholdende med hensyn til at oplyse, hvor i Storkøbenhavn aktionerne fandt sted. I Vejledalen i Ishøj var politiet dog massivt til stede til langt op ad eftermiddagen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Torsdag formiddag fik beboerne i Vejledalen i Ishøj sig en grum overraskelse. To biler susede ifølge et øjenvidne i høj fart ind på parkeringspladsen foran en af de mange boligblokke, hvorefter kampklædte betjente med automatvåben i hænderne stormede ud af bilerne og forsvandt ind i en af opgangene. Formålet var at anholde en eller flere personer, som angiveligt er blevet hvervet af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Aktionen var en del af en koordineret indsats mellem Københavns Politi, Københavns Vestegns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET). I alt seks personer blev anholdt på adresser i Storkøbenhavn.

»Anholdelserne er sket som et led i indsatsen mod, at personer lader sig hverve til terrorgrupper i de krigshærgede områder i Syrien og Nordirak og med afsæt i det myndighedssamarbejde, der er forankret i indsatsgruppen mod Syrien-krigere,« lyder det fra Københavns Politi i en pressemeddelelse.

På et pressemøde oplyste politiinspektør Poul Kjeldsen fra Københavns Politi, at politiet har foretaget en række ransagninger på adresser i Storkøbenhavn. Hos en af de anholdte, som efter sigende har relationer til bandemiljøet, fandt politiet våben og ammunition.

Politiet er forbeholdent med hensyn til at oplyse, hvor i Storkøbenhavn aktionerne har fundet sted. Men mindst en anholdelse er foretaget i Tingbjerg, ligesom politiet var massivt til stede langt op ad eftermiddagen ved Vejledalen i Ishøj.

Her holdt tre blå salatfade parkeret, mens bevæbnede betjente bevogtede parkeringspladsen foran den opgang, hvor de tidligere på dagen havde været i aktion. Flere af boligblokkens beboere hang ud af vinduerne og kiggede ned på politiafspærringen, der adskilte betjentene fra en håndfuld nysgerrige.

»Han er en stille og rolig fyr – helt normal«

To af de fremmødte, som ikke vil have efternavnet i avisen, hedder Daniel og Ali. De går i skole på det nærliggende uddannelsescenter CPH WEST og var mødt op på grund af rygter om, at en af deres gamle fodboldkammerater var blevet anholdt i forbindelse med aktionen. De havde svært ved at forstå, at han angiveligt skulle være terrorist.

»Han er en stille og rolig fyr. Helt normal,« siger de.

Sådan er de fleste beboere i Vejledalen tilsyneladende. Flere naboer beskriver området som »det roligste kvarter i Ishøj«. Her kender alle hinanden, både børnefamilierne ved gårdens legeplads, de unge drenge og pensionisterne, der sidder i de åbne forhaver og ryger cigaretter.

Derfor er det da også underligt, at boligblokkene tilsyneladende huser potentielle terrorister. Det mener i hvert fald Kaj Holdt, som bor i området.

»Det er mærkeligt, at sådan noget sker lige her. Det er et meget roligt kvarter, men pludselig er det her kommet meget tæt på. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal forholde mig til det, for det er både fascinerende og skræmmende på samme tid,« siger Kaj Holdt.

Fire af de anholdte fra torsdagens aktioner er sigtet for at have ladet sig hverve af IS til at begå terrorhandlinger. De sidste to er sigtet for overtrædelse af våbenloven. Alle seks anholdte vil fredag blive fremstillet i grundlovsforhør.