Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De er ikke blevet frifundet. Men de fire tiltalte i den såkaldte Ry-sagen, hvor en 16-årig blev slemt forbrændt af en eller to brandbomber, kunne alligevel drage et lettelsens suk mandag, da de blev løsladt efter tre måneder bag lås og slå.
Løsladelsen skete cirka halvvejs gennem mandagens retsmøde ved Retten i Horsens, hvor de fire drenge i alderen 15-16 år står tiltalt for at udøve særlig grov vold mod en skolekammerat 6. februar i år. Offeret, der har afghanske rødder, blev forbrændt på 20 pct. af kroppen, forklarede en retsmediciner mandag, og skaderne var så slemme, at det kunne have været livsfarligt, hvis ikke den 16-årige dreng var blevet behandlet med det samme.
Når de fire tiltalte alligevel kunne forlade retten sammen med deres forældre, skyldes det to ting:
Dels at anklagerens krav til strafudmålingen er relativt mildt. Anklageren mener, at de fire skal straffes med halvandet års fængsel, og at kun seks af disse måneder skal være ubetingede. Dels at bevisførelsen i sagen blev færdiggjort i løbet af mandagen, hvorfor der ikke længere er behov for at forhindre de tiltalte i at kommunikere med hinanden. De har siddet varetægtsfængslet på forskellige ungdomsinstitutioner siden 6. februar, hvor overfaldet skete.
Brandsår i fokus
Foruden løsladelserne, stod mandagens retsmøde i brandsårenes tegn. Undervejs i sin argumentationstale for, hvorfor de fire drenge bør straffes, forklarede anklageren, at ingen af de fire tiltalte havde brandskader på hænderne. Det kunne hun ikke få til at hænge sammen med de forklaringer, to af de tiltalte havde afgivet:
Den ene havde nemlig fortalt, at han havde hjulpet offeret og forsøgt at slukke ilden, mens den anden – ham, der er blevet udpeget af de tre andre som lederen – fortalte, at han havde tabt benzinbomben, fordi den var blevet for varm, da han stod med den.
Anklageren lagde desuden vægt på, at de fire burde straffes efter straffelovens paragraf 246 om særlig grov vold, fordi de blot havde stået og kigget på det 16-årige offer uden at hjælpe ham.
Kort efter anfægtede den enes advokat, Michael Juul Eriksen, dog anklagerens påstand om, at den påståede leder af gruppen ikke havde brandsår. Undersøgelser afslørede nemlig et brandsår på underarmen, fortalte Juul Eriksen, der mente, at det var med til at understøtte teorien om, at brandbomben var blevet tabt, fordi den var blevet for varm og dermed ikke bevidst kastet på den 16-årige.
»Vi har sat ild i en perker«
Undervejs i retsmødet mandag kom det desuden frem, at en af de fire i en intern chatgruppe efterfølgende skrev: »Vi har sat ild i en perker«. Men forsvarsadvokaten mente blot, at det var udtryk for den tone og den jargon, der var imellem de fire tiltalte drenge.
Ligesom ved det første retsmøde i sagen for to uger siden bebudede forsvarerne for alle fire tiltalte, at brandbomben blot skulle skræmme den 16-årige, der endte som offer. Mette Grith Stage, der er forsvarer for en af de fire, kaldte i øvrigt sagen for »trist«, hvorefter hun fortalte, at den havde haft store konsekvenser for mange mennesker.
To af drengene stod også tiltalt for at bære et slagvåben – et baseballbat – rundt i Ry i tiden inden overfaldet 6. februar. Det er et forhold, de begge har erkendt. Hvorvidt de fire bliver dømt efter paragraf 246 afgøres på torsdag. Det var meningen, at der skulle afsiges dom mandag, men da der var sket en fejl i logistikken, og myndighederne havde glemt at hente en af de tiltalte på den sikrede ungdomsinstitution, hvor han var, blev retsmødet udsat en time.
Bliver de fire dømt skyldige i sagen og idømmes den straf, som anklageren har lagt op til, fratrækkes de tre måneder, de allerede har siddet varetægtsfængslet fra den samlede straf. Dermed er der lagt op til, at de i værste fald kun skal afsone yderligere tre måneder.