Fire aflyste foredrag på én dag. »Folk bliver hurtigere angste denne gang«

Selvom der ikke er nogen officiel coronanedlukning lige nu, oplever selvstændige erhvervsdrivende som foredragsholder Lykke Møller Kristensen, at aflysningerne vælter ind.

Journalist og foredragsholder Lykke Møller Kristensen har forsøgt at være forudseende og nytænke sin virksomhed, så hendes indtægtsgrundlag ikke er for afhængig af foredrag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig drog foredragsholder Lykke Møller Kristensen til et kulturhus i Struer for at holde foredrag om digital dannelse for 80 tilmeldte deltagere. Men kun fire mennesker dukkede op.

Selvom der ikke er nogen officiel coronanedlukning, blev folk væk.

Lykke Møller Kristensen er journalist og stifter af virksomheden Digiwise, og hun er en erfaren taler med 60-80 foredrag om året – inden coronavirussen kom på besøg.

Så i den konkrete situation i Struer kunne hun hurtigt tilpasse sig situationen, droppe det klassiske foredrag og i stedet sætte sig rundt om et bord og have en god samtale med de fire fremmødte.

Men denne uge oplevede Lykke Møller Kristensen på bare én dag at få aflyst fire foredrag, som først ligger i februar og marts 2022. Det var offentlige institutioner og halvoffentlige institutioner, som aflyste på grund af coronausikkerhed.

»Den skulle jeg lige sluge,« siger hun:

»Under sidste vinters nedlukning blev mine foredrag ikke aflyst, de blev bare udskudt nogle måneder. Jeg ser de her nye aflysninger som udtryk for, at folk bliver hurtigere angste denne gang. Nogle har allerede oplevet smitte i forbindelse med arrangementer, andre vil ikke risikere at være dem, som skaber problemet.«

Sneboldeffekt

Smittetallet er lige nu stigende. Men modsat sidste år er arrangementer ikke blevet lukket ned af myndighederne. Faktisk understregede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde denne uge, at man fint kan være social og holde julefrokost, hvis man tager sine forholdsregler. Sundhedsstyrelsen afholder selv julefrokost.

Men noget tyder på, at danskerne overimplementerer restriktionerne og vælger at aflyse for eksempel frisørtider og foredrag. Samtidig aflyser virksomheder som Årstiderne, DSB og DR julefrokoster.

Ifølge adfærdsforsker Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet handler virksomhedernes og institutionernes aflysninger af arrangementer formentlig om især omdømmepleje.

Michael Bang Petersen har gennem hele coronakrisen fulgt danskernes adfærd. Han siger til DR, at især hensynet til omdømmet kan betyde, at aflysningerne løber som en steppebrand:

»I en situation, hvor folk er usikre, kan normerne ændre sig hurtigt, ved at nogen tager en beslutning og siger, det er det her, vi mener, man skal gøre som ansvarlig virksomhed.«

Han forventer, at flere virksomheder kommer til at følge trop i de kommende uger, og jo flere, der følger trop, desto flere vil føle sig presset til at gøre det samme.

Hårdt, men lærerigt

I foråret 2021 begyndte Lykke Møller Kristensens foredragskalender at blive fuldt booket for efteråret 2021. Det var tydeligt, at folk atter havde behov for at komme ud i verden og være sammen med andre mennesker til arrangementer.

Men Lykke Møller Kristensen havde allerede under første coronanedlukning besluttet sig for, at hun blev nødt til at tilpasse sin virksomhed til et ændret marked, fordi corona risikerede at blusse op igen.

Hun har derfor brugt meget tid på at lave fysiske produkter såsom bøger og samtalekort til sin webshop i stedet for at være for afhængig af foredrag.

»Det er for sårbart at satse på foredrag i den her situation, så jeg har forsøgt at være forudseende, tænke nyt og rebrande mine produkter. Det har været det hårdeste for mig som selvstændig, men det har også været det mest lærerige, fordi jeg har været så fokuseret på udvikling,« siger hun.

Foreløbig er hendes forår 2022 næsten fuld booket med foredrag.