Fire år til chauffør for transport af narkopenge

En 43-årig agerede chauffør for et kriminelt netværk. Han transporterede via sit tidligere busselskab mere end 30 millioner narkokroner til Nordmakedonien.

Transportsagen er en udløber af det, politiet har døbt Operation Goldfinger, hvor 15 personer er anklaget for indsmugling af ni ton kokain i Danmark og Sverige. Det var deres penge, den nu dømte mand skulle transportere. (Arkivfoto) Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et kriminelt netværk med rødder i Albanien udnyttede et busselskabs faste ugentlige rute til Nordmakedonien, så det kunne få transporteret dets narkopenge til Østeuropa.

Netværkets chauffør blev en 43-årig mand, der via sit busselskab Alba Turist fragtede ikke mindre end 30 millioner kroner i kontanter til byen Tetovo i Nordmakedonien.

Fredag blev buschaufføren straffet med fire års fængsel i en retssag, der udløber af hovedsagen, som politiet har døbt »Operation Goldfinger«.

Retsmødet foregik i et af Skatteministeriets lokaler, som mest af alt minder om et sted, hvor der handles med aktier.

Et endeløst hav af computerskærme stod forladt i kontorlandskabet, der fredag midlertidigt fungerede som retssal på grund af pladsmangel i Københavns Byret.

Tvivlen om, hvorvidt man var mødt op i det rigtige sted blev gjort til skamme, da navnet »Operation Goldfinger« tordnede frem på samtlige skærme.

Retsformand Marianne Lund Larsen lagde i afgørelsen vægt på, at et beløb af den størrelse burde have sat gang i alarmklokkerne hos den 43-årige Bekim Ali.

Han har nu to uger til at beslutte, om han vil anke dommen.

I hovedsagen er 15 mænd anklaget for at have smuglet ni ton kokain ind i Danmark og Sverige fra 2012 til sommeren 2019.

Flankeret af politibetjente trådte en stor del af de 15 mænd ind i retslokalet for at overvære fredagens retsmøde.

Ifølge buschaufføren begyndte han at transportere kontanter til Nordmakedonien for at afdrage på et lån på 20.000 euro, som han havde taget hos en af de 15 tiltalte i hovedsagen.

»Min fortjeneste var én procent af det transporterede beløb,« fortalte han fredag.

Den 43-årige kunne desuden fortælle, at kontanterne blev overdraget til ham i den klub, som anklager Annika Jensen refererede til som Albanerklubben. I klubben er det typisk folk med østeuropæisk baggrund, der mødes.

Kontanterne bestod typisk af et bundt 500-euro-sedler, der blev overleveret i en kuvert.

Den 31. oktober starter en anden udløber af hovedsagen, hvor en mand er anklaget for at veksle 62 millioner for narkobanden.

/ritzau/