Firdobling i ransagninger uden retskendelse

Advokatformand er bekymret over udvikling i ransagninger, hvor politiet går uden om retten, før døren bliver banket ind.

Antallet af ransagninger, hvor politiet ikke spørger retten om lov først, er på bare ét år nærmest eksploderet, viser tal fra Rigspolitiet.

- Der er et gammelt udtryk, der hedder "lad os sparke døren ind og se, hvad der sker". Hvis tallene er udtryk for den fremgangsmåde, synes jeg, det er bekymrende, siger Henrik Stagetorn, der er formand for Landsforeningen for Beskikkede Advokater.

I 2006 blev 338 ransagninger indbragt for retten, hvor politiet ikke havde fået lov af en dommer på forhånd. Året før skete det kun 76 gange og i 2004 69 gange.

- Hvis det er udtryk for, at der er færre ransagninger, hvor politiet først får en dommerkendelse, så siger det måske noget om, at politiet er blevet mindre grundige og bare gør det direkte i stedet for at få en forudgående dommerkendelse. Og det er problematisk, siger Henrik Stagetorn til Ritzau.

Ifølge Rigspolitiet er tallene kun udtryk for at flere klager over ransagningerne. Men man har ingen statistik over, om der rent faktisk er sket en stigning i det samlede antal rensagninger.

/ritzau/