Firdobling i ransagninger uden retskendelse

Advokatformand er bekymret over udvikling i ransagninger, hvor politiet går uden om retten, før døren bliver banket ind.

Antallet af ransagninger, hvor politiet ikke spørger retten om lov først, er på bare ét år nærmest eksploderet, viser tal fra Rigspolitiet.

- Der er et gammelt udtryk, der hedder "lad os sparke døren ind og se, hvad der sker". Hvis tallene er udtryk for den fremgangsmåde, synes jeg, det er bekymrende, siger Henrik Stagetorn, der er formand for Landsforeningen for Beskikkede Advokater.

I 2006 ransagede politiet 338 gange uden at få lov af en dommer på forhånd. Året før skete det kun 76 gange og i 2004 69 gange.

- Hvis det er udtryk for, at der er færre ransagninger, hvor politiet først får en dommerkendelse, så siger det måske noget om, at politiet er blevet mindre grundige og bare gør det direkte i stedet for at få en forudgående dommerkendelse. Og det er problematisk, siger Henrik Stagetorn til Ritzau.

I 2006 fik politiet på forhånd en dommers tilladelse 870 gange, mens det året før skete 981 gange, viser Rigspolitiets tal. Det betyder, at andelen af ransagninger uden forudgående tilladelse i det totale antal ransagninger er steget fra syv til 28 procent.

/ritzau/