»Find ud af, om I vil 'rock the boat'. Det håber jeg, I vil. Verden har brug for jer«

Hverdagens frivillige kvinder og mænd blev hyldet onsdag, da Røde Kors uddelte frivilligpris. Samtidig kiggede tre mænd i krystalkuglen og kom med bud på fremtidens frivillighed.

Vinderen af Røde Kors' frivilligpris »fantastiske frivillige« var Inger Kirstensen fra Pandrup, der er formand for idrætsforeningen PGU Pandrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De nominerede i dag viser, hvor mangfoldigt hele spektret inden for frivillige er. Det, synes jeg, er så vigtigt - at man kan arbejde for det, man er passioneret for, det man virkelig brænder for. Det er der, ægtheden og glæden ved at være frivillig kommer frem,« siger 66-årige Inger Kristensen, der er formand for idrætsforeningen PGU Pandrup.

Hun sidder med et stort rødt paphjerte i favnen. Det er beviset på, at hun som formand for den nordjyske bys idrætsforening kan kalde sig årets vinder af Røde Kors’ frivilligpris »Fantastiske frivillige«.

Fra kvindekrisecentre til forening for afrikanere

Onsdag hyldede Røde Kors i samarbejde med Coop, Roskilde Festival og Kræftens Bekæmpelse fodboldtræneren, medarbejderen på asylcentret, spejderlederen og alle de andre frivillige danskere, som hver uge giver gratis timer til at få landets lokalsamfund til at blomstre. Og det var et mangfoldigt spektrum i bogstaveligste forstand, der lod sig hylde af de fremmødte til dagens arrangement. Både i nationalitet, alder, køn og i emnet for deres frivillige arbejde var det en blandet landhandel.

Selvom Inger Kristensen løb med æren og 25.000 kroner, sponsoreret af Coop, fik de resterende ni finalister også klapsalver med på vejen for deres indsatser, der spændte fra stiftelsen af et kvindekrisecenter på Bornholm til en forening for afrikanere i Næstved til et østjysk projekt om at gøre madspild til madhjælp.

Og der er behov for at hylde landets mange frivillige, understregede præsident i Røde Kors, Hanna Line Jakobsen.

»De frivillige gør ikke meget væsen ud af sig. Frivillige er sådan nogle, der bare går i gang og klør på. De ser, der er et behov, og så handler de på det behov,« sagde hun.

Tre vise mænd

Men dagens arrangement havde ikke til hensigt udelukkende at dvæle ved nutidens frivillige indsats. Tre mænd fra forskellige dele af det politiske Danmark var blevet bedt om at kaste et blik i krystalkuglen og komme med deres bud på, hvordan frivilligheden ser ud i år 2030.

Første mand på scenen var direktøren i centrum-venstre tænketanken Cevea, Kristian Weise. I fremtiden skal velfærdsstatens læger, sygeplejersker og psykolog stadig yde de opgaver, de er uddannet til, mener han. Frivillige skal være et supplement, ikke en erstatning. Og der skal være lige velfærd uansat, hvor man bor i landet, lød budskabet fra centrum-venstre.

»Hvis der er civilsamfundsorganisationer, som gerne vil være med til at løse nogle af de problemer, der er med langtidsledige eller misbrugere eller folk med psykiske problemer, ligger der en fantastisk mulighed for samarbejde. Man skal bare sikre, at man ikke er afhængig af, om der er nogen, som laver frivilligt arbejde,« uddyber Kristian Weise til Berlingske.

Til bagtæppet af et powerpointslide med en cirkel opdelt i tre adskilte dele – »marked«, »stat« og »civilsamfund«, fremførte direktøren for den borgeligt-liberale tænketank, Cepos, Martin Ågerup sin præsentation. Ved at trække tråde fra friskolebevægelsen til andelsbevægelsen op til virksomheder som Gomore og Uber var Ågerups hovedbudskab: Civilsamfundet rummer en innovations- og fritænkningskraft, der skal udfolde sig i modspil til velfærdsstaten.

»Vi vil gerne have de frivillige ind på velfærdsstatens præmisser og aflaste personalet, men vi kan ikke lide, at frivillige starter deres egne skoler eller deres egne plejehjem på deres præmisser. Det er en farlig ting. For innovationen kommer fra nye spillere, der står uden for den etablerede politiske orden og udfordrer måden, man gør tingene på,« uddyber han over for Berlingske.

En entreprenant forandringskraft

Sidste mand på scenen er formand for partiet Alternativet og hedder Uffe Elbæk. Selvom han er syg og burde ligge i sengen, er han kommet for at sige tak til de frivillige.

»Jeg kunne gøre mit oplæg meget kort og bare komme med konklusionen. Og den konklusion er, at fremtiden for det frivillige arbejde 2030, det er, at I skal være én stor entreprenant forandringskraft i Danmark,«  sagde Uffe Elbæk.

Med ord som automatisering, robotisering, stigende ulighed og grænseoverskridende problemer skitserede han samfundsudfordringerne anno 2030. I samme ombæring nævnte han højredrejninger i lande som Bulgarien og Ungarn og valget af Donald Trump som præsident. Og til slut kom han med en opfordring til de fremmødte:

»Hvis frivillighedskraften skal træde i karakter, skal I være eksempler og rollemodeller på, hvordan vi kan skabe gode samfund. Ellers handler det bare om en konkurrence med det, der eksisterer i forvejen. Så er det fuldstændig business as usual. Og det har jeg ikke tid til personligt,« sagde Uffe Elbæk og tilføjede:

»Så tak for det, I går og laver derude, det er så vigtigt for os. Og find ud af, om I vil rock the boat. Det håber jeg, I vil. Verden har brug for jer.«