Finanskrisen redder parforholdet

Finanskrisen får folk i 30erne til at blive boende under samme tag. Men billedet kan hurtigt vende igen, når tiderne bliver bedre, påpeger eksperter.

Anne Sophia Hermansen og Morten Staberg er ikke i et parforhold. De diskuterer tværtimod hvad der er galt med folk i 30erne, siden de ikke kan finde ud af det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

For første gang i mere end ti år vælger færre folk i 30erne at bo alene. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Efter en jævn stigning på 15 pct. siden 1996 knækkede kurven i 2007. Samtidig med at boligmarkedet begyndte at vende, bor 161.000 personer i 30erne nu alene, hvilket svarer til et fald på fire pct.

Flere specialister kæder faldet sammen med finanskrisen.

»Det er et spørgsmål om at få tingene til at hænge sammen. Der kan i øjeblikket være store udgifter forbundet med at flytte fra hinanden, og derfor er det mit klare indtryk, at folk lige venter lidt ekstra, før de vælger at gøre det forbi med partneren,« siger Mie Rahbek Thomsen, der er advokat i familieret hos Advodan.

Hun oplever, at de folk der henvender sig for at få ordnet en skilsmisse ofte har gået med tanken meget længe, fordi den økonomiske byrde, der er forbundet med et brud, er stor.

Dyre brud
Parrene kæmper mere end de gjorde for et par år siden, hvor man nemt kunne afsætte lejligheden eller huset, mener hun.

Mie Rahbek Thomsen bakkes op af samlivsterapeut Martin Østergaard:

»Folk kæmper i dag mere for at få parforholdet til at fungere. Hvis man bor sammen og kan se frem til at miste 20-30 pct. af fortjenesten på at sælge boligen nu, tænker man sig lige om en ekstra gang, før man fortæller partneren, at det er slut,« siger han.

Martin Østergaard fortæller, at unge par ofte forbinder økonomisk og personlig frihed med hinanden.

»Så når man ikke længere har penge til at leve det vilde singleliv, prioriterer man kærligheden og det nære højere,« siger han.

Rykker tættere sammen
Hvor der før var råd til vilde byture, er det i dag hjemmehygge i sofaen, der bliver prioriteret højere.

»Vi rykker tætter sammen nu. Jeg er ikke i tvivl om, at folk er mere fokuserede på at få parforholdet til at fungere i nedgangstider. Når alt andet begynder at skrante, bliver man mere tålmodig for at få den del af livet til at fungere,« siger han og fortæller, at folk i 30erne er ekstra udsatte for at opleve knas i parforholdet, fordi det ofte er i den alder, man får sit første barn og skal lægge livet radikalt om efter mange års egenrådighed. Det kan tære på den personlige konto.

Flere singler i fremtiden
Sociolog og livsstilsforsker Henrik Dahl tager dog ændringen i husstandsfordelingen ganske roligt.

»Jeg tror, man skal se på tallene over længere tid. Tosomhed er et ideal og har altid været det,« siger han.

Mie Rahbek fra Advodan mener da også, at vi vil komme tilbage til at se en stigning i antallet af folk, der bor alene.

»Når vi går mod bedre tider vil flere få mod og økonomi til at gå fra deres partner, så jeg tror, vi vil se et hop i antallet af folk, der bor alene, når det hele vender igen,« siger hun.