Finanskrisen lammer byggeboom i Københavns Havn

Byggekraner vil næppe som ventet gøre det store indtog i Københavns Nordhavn i 2010. Finanskrisen lægger en dæmper på investeringer i først og fremmest boliger men også erhvervsbyggeri. Planlægningen af de nye bydele foregår dog som om, intet er hændt.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drømmer du om at flytte ind i en ny bolig på Marmormolen i Københavns Havn, eller vil du hellere nyde havudsigten fra en bæredygtig bolig i Nordhavnen, så tøv lige en kende med at bestille flyttebil. Finanskrisen kommer nemlig til at forsinke byggekranernes ellers forventede indtog fra 2010, vurderer eksperter.

Mange af de ejendomsudviklingsselskaber, som traditionelt investerer i byudviklingsområder, har i øjeblikket svært ved at holde skindet på næsen, fordi de er brændt inde med projektboliger, der i øjeblikket ikke kan sælges. Det hæmmer både lysten og evnen til at investere i f.eks. Skandinaviens største byudviklingsprojekt i Nordhavnen på 200 hektar – eller det samme som 625 fodboldbaner.

»Det kan godt være, der bliver sat en spade i jorden i 2010, men jeg er overbevist om, at der ikke kommer et stort og voldsomt byggeri. Når der som nu er ledige boliger på markedet, og ejendomspriserne dykker, kan det ikke betale sig at bygge. Og en sådan nedgang kan vare en årrække, inden udviklingen vender,« siger lektor ved Handelshøjskolen i København, Jens Lunde, som er ekspert i boligøkonomi.

Anspændt økonomi

De første udviklingsselskaber er allerede gået konkurs som følge af finanskrisen. Og selv om nogle selskaber lejer deres p.t. usælgelige projektboliger ud, er det Jens Lundes generelle indtryk, at mange af selskaberne har en meget anspændt økonomi og risikerer at få svært ved at betale de lån, der ligger bag deres investeringer.

Kurt Sadolin, som er seniorpartner og adm. direktør i erhvervsejendomsrådgiverselskabet Sadolin & Albæk, kan heller ikke inden for en overskuelig fremtid se noget stort byggeboom for sig på de københavnske havnearealer. Først og fremmest er der lige nu en stor overproduktion på boligområdet, mens det går noget bedre med udlejning af allerede opført erhvervsbyggeri.

»Men jeg tror ikke, at nogen tør vove sig ud i nye spekulationsinvesteringer. Der vil kun blive foretaget investeringer i nyt erhvervsbyggeri i det omfang, der er indgået aftale med brugere,« siger Kurt Sadolin.

Det er By & Havn, som ejes af staten og Københavns Kommune, der står for byudviklingen af havnearealerne. Selskabets økonomidirektør Michael Soetmann bekræfter, at finanskrisen vil lægge en dæmper på salget af byggeretter til nye bolig- og erhvervsbyggerier.

»Inden for de kommende år regner vi ikke med at kunne sælge frygtelig meget. Boligmarkedet er hårdt ramt, og erhvervene er meget tøvende på grund af krisen,« siger Michael Soetmann.

Alligevel fortsætter planlægningen af de nye bydele som om, intet er hændt. I går blev vinderen af arkitektkonkurrencen for Marmormolen afsløret, og inden jul bliver vinderen af konkurrencen for Nordhavnen fundet. Og der er gode grunde til, at alt arbejde ikke sættes i stå.

»Det er vigtigt, at vi har varer på hylderne, når udviklingen vender, og det bliver bedre tider,« siger Michael Soetmann.