Filosof: 55-årige kvinder skal have mulighed for kunstig befrugtning

Lektor i praktisk filosofi Thomas Søbirk Petersen foreslår at hæve aldersgrænsen for, hvornår en kvinde kan få hjælp til at blive befrugtet, til 55 år. Ældre mødre har ikke et dårligere liv, lyder argumentet.

Thomas Søbirk Petersen, Filosof og forsker i kunstig befrugtning og etik ved Roskilde Universitetscenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder på op til 55 år skal kunne få hjælp til at blive gravide. Det foreslår lektor i praktisk filosofi på Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen i et debatindlæg i Politiken og i RUC-bladet Rubrik.

Med de nuværende regler kan kvinder op til 40 år få hjælp af staten til at blive gravide, mens kvinder op til 45 år kan søge hjælp hos private firmaer enten i form af reagensglasbehandling eller ved en ægdonation, hvor en yngre kvindes æg sættes op i den kvinde, der ønsker at blive gravid.

Blandt argumenterne for den nuværende grænse er, at ældre kvinder kan have sværere ved at klare den fysiske og psykiske belastning, der er forbundet med graviditet og fødsel, men det bør være kvinderne og ikke staten, der afgør, om den ældre kvinde kan klare presset, mener Thomas Søbirk Petersen.

»For det første er der ingen grund til at tro, at kvinder over 45 ikke er lige så kompetente beslutningstagere som kvinder under 45 år. Som udgangspunkt må det være kvinderne selv, der ved, hvad der er godt for dem. For det andet er der, så vidt jeg ved, ingen forskning, der kan dokumentere, at ældre mødre har dårligere liv,« skriver han i indlægget.

Thomas Søbirk Petersen går også i rette med argumentet om, at ældre mødre generelt har dårligere helbred og derfor ikke har samme mulighed for at tage vare på deres børn - et argument, som Det Etiske Råd før har fremført.

Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse bakker op om en ny aldersgrænse på 50 år som i de fleste andre europæiske lande.

Sundhedsstyrelsen ønsker ifølge Politiken ikke at forholde sig til spørgsmålet, og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) var ikke til at træffe tirsdag.