Film, øgler og øl: Otte loppefund du ikke må sælge

Næste gang du tømmer loftet eller kælderen og tager på loppemarked for at tjene på de aflagte ejendele, så hold lige øje med, om det er alt, du må videresælge.

Din 28 år gamle whisky må du ikke tage med på loppemarked. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Går du også og leger med tanken om at rydde op på loftet eller i kælderen for at hive det med på loppemarked, så du kan tjene lidt penge på dine gamle ting?

Så er du bestemt ikke alene.

Loppemarkeder er populære, og nogle gange er den ene mands skrald den anden mands guld. Der er bare nogle ting, du skal lade blive hjemme, hvis du ikke vil risikere bøder.

Først og fremmest skal du ikke betale skat af det, du sælger på loppemarkederne, hvis du vel og mærke bruger loppemarkederne som privatperson.

Hvis du sælger private ting som tøj og møbler indkøbt til eget brug til andre, skal du ikke betale skat af det modtagne beløb. Det samme gælder, hvis du bytter dine private ting med andre, skriver Skat på sin hjemmeside.

Hvis du derimod sælger ting, som du har købt med henblik på videresalg, skal du betale skat af fortjenesten, står der fortsat.

Det er lige meget, om du sælger tingene på internettet eller på fysiske loppemarkeder. Reglerne er de samme.

Derudover må du ikke sælge disse otte ting på et loppemarked:

1) Alkohol

Hvis du har en gammel flaske whisky på hylden, som du alligevel aldrig får drukket, skal du passe på med at tage den med på loppemarked. Her træder Næringsloven nemlig ind.

»Efter Næringsloven må forbrugeren ikke sælge alkohol, tobaksvarer, mineralvand og chokoladevarer,« skriver Marlene Kønig, der er pressekonsulent ved Erhvervsstyrelsen.

Dette gælder uanset, om du vil servere alkohol i glas med henblik på, at det skal drikkes nu og her, eller om det er en flaske, der først skal nydes på et andet tidspunkt.

2) Ammunition

Gamle patroner må ikke sælges af private. Faktisk må du ikke engang have ammunition liggende i hjemmet. Hvis du har overskud af ammunition, skal du aflevere det til nærmeste politi.

3) Asbestholdige materialer

Engang blev der brugt asbest i mange byggematerialer. Så tænk dig om en ekstra gang, før du sælger gamle genbrugte byggematerialer. Asbest er sundhedsskadeligt, og hvis materialerne indeholder asbest, kan du få en bøde.

4) Dvd'er og blu-ray film købt uden for EU

Hvis du på en rejse uden for EU købte en film på dvd, må du ikke videresælge den. Du må dog gerne eje den eller give den som gave.

5) Medicin

Om det er håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin, må det ikke sælges. Hvis du sælger varer, der er tilsat vitaminer, må du gerne sælge dem, men det kræver en tilladelse fra Levnedsmiddelstyrelsen, hvis det overstiger nogle specifikke grænser.

6) Dyr

Miljø- og Fødevareministeriet har udstedt en liste over dyr, der ikke må holdes som kæledyr i hjemmet. Da man ikke må eje disse, må man heller ikke sælge dem. For eksempel er visse pytonslanger, hugorme, ildere og pindsvin på listen.

7) Våben

Overordnet set må du ikke eje våben, og derfor må du heller ikke videresælge dem. Der er dog nogle undtagelser. For eksempel må du gerne eje og sælge din oldefars antikke pistol fra 1800-tallet. Nogle våben kræver tilladelse, mens andre ikke gør.

8) Toldfrie varer

Hvis du har købt en parfume til dig selv i lufthavnen, men er kommet hjem og har besluttet dig for, at du ikke brød dig om duften alligevel, så må du ikke sælge parfumen videre.

Toldfrie varer må ikke videresælges, men du må selvfølgelig gerne købe det med henblik på at give det som gaver.

Kilder: DBA, Bolius og retsinformation.dk.