Fik coronabøde for at vente på havnebussen på Islands Brygge: »Politiet gør sig selv en bjørnetjeneste«

To mænd fik mandag en bøde på 2.500 kroner for at overtræde opholdsforbuddet på Islands Brygge, mens de ventede på havnebussen, der var ved at lægge til kaj.

De mener det seriøst. Her patruljerer politiet i en speedbåd ved Islands Brygge i København, hvor der er opholdsforbud grundet frygten for smittespredning med coronavirus. Billedet er taget søndag den 26. april 2020. Opholdsforbuddet trådte i kraft lørdag aften og gælder indtil 1. maj kl. 23.59. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Normalt koster det et bip med rejsekortet at tage turen rundt i Københavns Havn med havnebussen.

Men for Christian Andersen og Keenan Seeberg blev en sejltur fra Islands Brygge mandag eftermiddag en hel del dyrere.

Netop som havnebussen var på vej ind for at lægge til kaj, fik de to mænd selskab af to betjente, som mente, at de overtrådte opholdsforbuddet.

Pris: 2.500 kr. i bøde – og for at gøre ondt værre, nåede de heller ikke bussen.

Bøde for at vente på bussen. Min ven Kenan Seeberg og jeg stod på Islands Brygge og ventede Havnebussen. Altså vi stod...

Slået op af Christian AndersenMandag den 27. april 2020

Christian Andersen har selv fortalt om oplevelsen i et Facebook-opslag, hvor han forklarer, at han og Seeberg, som er tidligere journalist på DR og B.T., diskuterede med betjentene, om de havde »lovligt ophold« ved busstoppestedet.

Opholdsforbuddet på Islands Brygge – som trådte i kraft 25. april kl. 21, fordi arealet ved havnebadet ifølge politiet havde tiltrukket for mange solhungrende danskere – betyder, at man gerne må gå eller løbe igennem zonen, men det er ikke tilladt at stoppe op.

»Jeg tænker, at politiet må have vigtigere ting at tage sig til. Det er en fuldstændig umotiveret bøde. Jeg fatter slet ikke, hvad problemet er,« siger Kenan Seeberg til B.T.

»Politiet gør sig selv en bjørnetjeneste. Jeg forstår godt, at der er nogle regler. Men vi står jo og venter på bussen. Hvad skal vi ellers gøre?«

Bøde for at meditere i det fri

Men hvor går grænsen mellem »færden« og »ophold«?

Adskillige borgere har været i tvivl, og de har derfor modtaget bøder på 2.500 kr. per overtrædelse.

Eksempelvis fik en mor søndag morgen en bøde for at opholde sig på en legeplads med to børn. Også en mand, der mediterede i en poncho (alene), to kvinder, der lagde deres rabarberhorn fra sig på en bænk for at tjekke noget på mobilen, og mænd, der har drukket en øl eller røget en cigaret på Bryggen, har modtaget bøder, som Ekstra Bladet og flere andre medier har beskrevet.

De to havnebuspassagerer har tænkt sig at tage sagen i retten, da de mener, at det må være lovligt ophold at stå ved et busstoppested, som stadig er i funktion.

Politiet: »Ikke umiddelbart en overtrædelse«

Københavns Politi oplyser til TV 2, at man ikke ønsker at kommentere den konkrete sag.

Politiinspektør Paw Kaltoft siger dog til TV 2, at »vores umiddelbare vurdering er, at hvis man står stille og venter på en bus, er der ikke umiddelbart tale om en overtrædelse af opholdsforbuddet.«

Opholdsforbuddet på Islands Brygge, som foreløbig gælder til og med 1. maj, er af politiet begrundet med ønsket om at »forhindre fare for smitte med COVID-19«.

Det er dog nærmest umuligt at finde videnskabelig dokumentation for, at et opholdsforbud udendørs skulle gøre nogen forskel. Praktisk taget al smitte med coronavirus er sket inden døre, fastslår flere videnskabelige studier.