Fiasko for regeringens madordning

Mere end halvdelen af landets forældre skrotter daginstitutionernes madordning. Kvalitet og pris hænger ikke sammen, lyder kritikken.

Forældre vil hellere smøre sunde madpakker til ungerne selv, for de mener kvaliteten af maden, der serveres, i daginstitutionerne er for ringe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Madpakkerne skal fortsat smøres hver morgen, mener et flertal af landets småbørnsforældre.

Mere end halvdelen – 53 procent - af forældrene til børn i landets vuggestuer og børnehaver, vil ikke have den kommunale madordning i deres børns institution. Kun 21 procent siger ja tak til mad, der enten kommer udefra eller bliver lavet i huset. Det viser en stikprøve som Berlingske Tidende har lavet blandt 300 af landets institutioner.

Forældrenes Landsforening, der er positive overfor, at børn får frokost i institutionerne, undrer sig ikke over, at så mange forældre er skeptiske.

- Det dækker nok desværre over, at kommunerne ikke har kunnet give forældrene et tilbud, hvor pris og kvalitet hænger ordentligt sammen. Jeg ville heller ikke sige ja tak til en madordning, der rev bunden ud af mit budget, siger formand Lars Klingenberg.

Politisk zigzag-kurs

Madordningen, der først var tiltænkt som obligatorisk, har været stærkt kritiseret, siden den blev præsenteret i 2008. Sidste år ændrede forligsparterne bestående af V, K, DF og LA, holdning, og forældrebestyrelserne skal nu frem til årsskiftet aktivt beslutte, om det er forældre eller institution, der skal stå for frokosten.

BUPL kalder det politiske forløb for en ”zig-zag-kurs” og giver forligsparterne skylden for, at forældrene selv vil smøre madderne i fremtiden.

- Det er en fiasko, når man tænker på, hvad udgangspunktet var. Man burde have sikret en god madordning ved at afsætte de fornødne midler. Tilbuddet skulle være holdt gældende for alle, i stedet for at skabe usikkerhed midtvejs ved at gøre ordningen frivillig, siger Henning Pedersen, formand i BUPL.

S: Discountmodel

Socialdemokraterne mener, forældrene træffer det rigtige valg, når over halvdelen siger nej tak til den nuværende ordning.

- Hvis man havde haft politisk vilje til at indføre en madordning af ordentlig kvalitet, ville det have været et løft af mange børns hverdag og det pædagogiske arbejde. Men den her discountmodel er jeg ikke ked af falder bort. Så vil jeg hellere have madpakker, siger socialordfører Mette Frederiksen, der selv som forælder har stemt nej.

Liberal Alliance glæder sig over, at de var med til at gøre ordningen fleksibel, så forældrene selv fik et valg. Men politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll vasker samtidig hænder og kalder ordningen for et levn fra den gang partiet hed Ny Alliance, og han ikke var medlem.

- Der er ingen tvivl om, vi ikke havde stemt for sådan en ordning i dag, siger han.

Dagbladet Politiken har lavet en lignende rundspørge til landets daginstitutioner. Her svarer 59 procent nej tak til den fælles frokost, og 41 procent svarer ja tak.