Festivaltis bliver til 100.000 liter pilsner

Under årets Roskilde Festival indsamlede Landbrug & Fødevarer 54.000 liter urin fra festivalgæster. Det skal bruges som gødning på maltbygmarker, der skal give 100.000 liter øl til festivalen i 2017.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gylletank i Køge er fyldt med 54.000 liter urin. Den er indsamlet af Landbrug & Fødevarer under årets Roskilde Festival, hvor gæsterne kunne lade vandet i pissoirer tilsluttet store tanke.

Indsamlingen er et led i Landbrug & Fødevarers bæredygtighedsprojekt »Fra Pis til Pilsner«. Som kampagnenavnet antyder, er der planer med de enorme mængder festivaltis: Tisset skal blive til øl.

»De 54.000 liter urin kan anvendes som gødning på to en halv hektar maltbygmark, og hvis vi ellers høster nogenlunde fornuftigt, får vi en hel del tons byg ud af det. Og får vi brygget øl af det, skulle vi kunne nå op på omkring 100.000 liter øl,« siger Leif Nielsen, der er kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer og idémand bag projektet.

De gavmilde festivalgæster kan nyde resultatet af deres indleveringer, hvis de lægger vejen forbi, når festivalen atter indtager Roskilde Dyrskueplads i 2017. Her forventer Landbrug & Fødevarer at have færdigtappet øllet på 30.000 dåser, som vil blive serveret på festivalen. Det bliver ifølge Leif Nielsen en »helt særlig fornemmelse«.

Før de første stråler ramte pissoirerne på årets Roskilde Festival, havde Landbrug & Fødevarer en målsætning om at indsamle 100.000 liter tis. Det er næsten dobbelt så meget, som lå i tankene, da festivalen lukkede. Leif Nielsen understreger dog, at projektet har været en udpræget succes, selv om målet ikke blev nået.

»Folk har været meget begejstrede for at være med og har bidraget i stor stil. Jeg har endda hørt kommentarer som: »det er da en pisse god idé«. Så vi er ovenud tilfredse,« siger han.

»Fra Pis til Pilsner«-projektet har sågar tiltrukket opmærksomhed fra det store udland, fortæller Leif Nielsen.

»Både europæiske og amerikanske medier har vist interesse for vores projekt, og selv rejseguiden Lonely Planet har omtalt Danmark som et spændende sted at tage til, hvor man sågar laver tis om til øl,« siger han.

Det er ikke umuligt, at fremtidige festivalgæster også kan donere deres kropsvæsker i de opstillede gylletanke på Roskilde Festival i håbet om senere at se dem forvandlet til kølig pilsner. Landbrug & Fødevarer planlægger nemlig at gentage projektet næste år.