Festivalleder: Torturanmeldelse er dansk ignorance, når den er værst

Tidligere israelsk ambassadør Carmi Gillon forlod lørdag Danmark, efter han var blevet politianmeldt for tortur. Festivalleder skammer sig og kalder anmeldelsen »dansk ignorance«.

ARKIVFOTO. »Det er en skændsel, at man går i flæsket på ham, fordi han deltager i en jødisk filmfestival,« siger Anne Boukris, leder af den jødiske filmfestival, om anmeldelsen af Carmi Gillon (foto). Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag morgen forlod Carmi Gillon, der 2001-2003 var Israels ambassadør i Danmark, pludselig København og rejste hjem til Israel.

Årsagen var, at tre medlemmer af Anti Tortur Støtte-fonden, ATSF, torsdag aften havde politianmeldt ham for som tidligere leder af den israelske sikkerhedstjeneste Shin Bet at være ansvarlig for tortur af palæstinensere.

Carmi Gillon skulle søndag eftermiddag have deltaget i den jødiske filmfestival i Filmhuset i København. Her viste man filmen »The Gatekeepers«, hvor seks tidligere ledere af Shin Bet, her iblandt Carmi Gillon, fortæller om deres arbejde. Efter filmen skulle Gillon have deltaget i en debat, men politianmeldelsen fik ham til at aflyse og tage et fly hjem til Israel.

En af anmelderne, læge Inge Genefke, der i mange år både i Danmark og internationalt har arbejde mod tortur og med rehabilitering af torturofre, er glad for, at Gillon valgte at rejse, og hun beklager ikke, at han, der i dag som midtsøgende politiker og borgmester i en mindre kommune uden for Jerusalem arbejder aktivt for fred og forsoning, ikke kom til at deltage i festivalen.

»Vi anmeldte Carmi Gillon, fordi han er en bøddel og har været ansvarlig for tortur af mange mennesker. Det er der ikke tvivl om, og det var derfor han stak af,« siger Inge Genefke.

Hun og de to andre fra ATSF indgav torsdag aften anmeldelsen til Nordsjællands Politi, som videregav sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Her begyndte man fredag de juridiske overvejelser, men Gillon forlod landet, inden man var nået til en konklusion.

Inge Genefke mener, at politiet har handlet hurtigt, og hun ser det som en sejr, at Carmi Gillon valgte at forlade Danmark.

»Jeg er stolt af, at manden er stukket af. Det havde jeg ikke troet, at han ville have gjort. Det viser, at vi er blevet stærkere, og at Carmi Gillon begynder at erkende, hvad han har gjort, og at nu kommer straffen. Vi vil have, at tortur stoppes. Det perfekte havde selvfølgelig været, at han var blevet, og at der kunne have været ført en retssag, men det ville han ikke risikere,« siger Inge Genefke.

Carmi Gillon har tidligere afvist anklagerne. I fredags sagde han til Kristeligt Dagblad, at han aldrig personligt har haft ansvar for tortur.

Anne Boukris, leder af den jødiske filmfestival, er oprørt over politianmeldelsen. Hun siger, at Carmi Gillon har rejst mange steder i verden i forbindelse med filmen uden at blive antastet, og at han er, siger hun, et eksempel på en israeler, der arbejder aktivt for forsoning og fred mellem israelere og palæstinensere.

»Jeg ved fra mit engagement i Israel-Palæstina konflikten, den jødiske filmfestival og Det Jødiske Samfund (tidl. Det Mosaiske Troessamfund) og mit mangeårige samarbejde med den israelske ambassade, at Carmi Gillon er et af de mennesker, palæstinenserne stoler mest på. Han er i den grad en af den slags personer, som danskerne efterspørger – en som kan stå frem med ønsket om selvransagelse i Israel. Det er en skændsel, at man går i flæsket på ham, fordi han deltager i en jødisk filmfestival,« siger Anne Boukris.

DEBAT | Er det rimeligt at politianmelde Carmi Gillon i denne situation? Giv dit besyv med om sagen her i tråden på Berlingskes Facebook-side.

Anklagen for tortur skal ifølge Anne Boukris ses i sammenhæng med den kritiske sikkerhedssituation i Israel, da Carmi Gillon i første halvdel af 90erne var chef for Shin Bet.

»Hvis man sidder med viden om et angreb på en børnehave om fem minutter, ville folk som Inge Genefke og Tue Magnussen (to af anmelderne, red.) sidde og se stiltiende til? Anmeldelsen er ude af proportion og dansk ignorance, når den er værst. Jeg skammer mig over det,« siger Anne Boukris.

Hun mener, at det vil være umuligt at diskutere konflikten i Mellemøsten, hvis alle så at sige skal have rene hænder. Man er, siger Anne Boukris, nødt til at acceptere, at folk udvikler sig og er i stand til at ændre holdninger. Ellers kan man ikke føre en dialog. Så ville Arafat og Shimon Peres ikke kunne have indgået en fredstraktat, siger hun.

Carmi Gillon forklarer i et brev til deltagerne i filmfestivalen sin beslutning om at rejse på denne måde:

»Personligt har jeg set mig selv som en ambassadør for freden igennem mange år. Men desværre har nogen i Danmark besluttet, at jeg ikke skal være i landet og har anmodet politiet om at anholde mig. Efter vanskelige overvejelser og konsultation med det israelske udenrigsministerium har jeg besluttet at forlade jeres smukke land lørdag morgen.«

Filmen »The Gatekeepers« vises seks gange i løbet af januar i Cinemateket i København.