Fertilitetslæger advarer mod ægfrysning

Unge kvinder skal ikke have lov til at fryse æg ned for at tø dem op, når de føler sig klar til at få børn. Det vil skabe en falsk tryghed, for der er ingen garanti for, at optøede æg kan resultere i en graviditet, siger formand for Dansk Fertilitetsselskab.

Modelfoto af baby. Fødselstallet er vigende blandt andet på grund af kvinders høje alder som førstegangsfødende. Det bør der laves om på, mener formand for Dansk Fertilitetsbehandling Karin Erb. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødselstallet var i 2012 så lavt, at eksperter slår alarm. Men det er ikke en farbar løsning at lade danske unge kvinder få lov til at nedfryse æg, som de senere kan tø op, når de har fundet manden i deres liv, taget uddannelse og kickstartet en karriere. Det siger formand for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb.

- Social egg freezing forgøgler kvinder, at de kan få børn i en alder af 42 år, eller hvornår de føler sig klar til det. Det vil skabe en falsk tryghed, og kvinden vil have spildt hele sin fertile alder, fordi hun troede, at hun var sikret, siger Karin Erb.

Privatklinikker har særlig interesse i ægfrysning

Karin Erb fortæller, at selv om en ung kvinde på 25 år ofte har kønsceller af en bedre kvalitet end en kvinde på 35 år, så er det svært at forudsige, hvordan nedfrosne æg arter sig, når de bliver tøet op. Nogle æg vil ikke kunne holde til selve nedfrysningen og der stilles heller ingen garanti for, at en kvinde er i stand til at bære de æg, der bliver sat op.

Det var i første omgang hendes kollega overlæge Jørgen Grindsted ved den private fertilitetsklinik Trianglen, der lancerede nedfrysningstanken. Det løsningsforslag kom på bordet, efter andre danske fertilitetslæger slog alarm over den dalende fertilitet herhjemme. De kaldte barnløshed en folkesygdom og efterlyste politisk handling, så unge par bliver klar over, at drømmen om en familie har en udløbsdato. Det bakker Karin Erb om op.

- I USA spinder private klinikker guld på at nedfryse unge kvinders æg. Men vi vil hellere forhindre at par bliver barnløse ved at informere om, at der er en lukketid på fertiliteten og ved at skabe en debat om, hvordan det kan blive attraktivt for par at sætte børn i verden tidligere end i dag, uddyber Karin Erb