Fertilitetsklinikker afviser ægdonorer

7.000 kroner i honorar og en ny landsdækkende kampagne opfordrer kvinder til donere æg. Men samtidig ser flere offentlige fertilitetsklinikker sig nødsaget til at afvise donorklare kvinder, da de ikke kan finansiere de ekstra udgifter.

Et højere honorar har fået flere kvinder til at melde sig som ægdonorer, men de offentlige fertilitetsklinikker har ikke budgetteret med de mange flere ægdonationer og er nu begyndt at afvise nye donorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Flere hundrede barnløse par venter på, at det en dag bliver deres tur. Du kan give dem den største gave – at give æg er at give liv.«

Sådan lyder opfordringen til danske kvinder i en ny landsdækkende kampagne for at skaffe flere ægdonorer. Men kvinder i Region Sjælland og i Hovedstanden risikerer at tilbyde deres æg forgæves, fordi der endnu ikke er penge på plads de ekstra antal ægudtagninger. Mens barnløse står i kø, bliver flere donorklare kvinder derfor afvist på de offentlige klinikker.

»Der er meget glædeligt, at der er fremgang i antallet af kvinder, der gerne vil donere både på de private og de offentlige fertilitetsklinikker, men vi bliver nødt til at være tilbageholdende på de offentlige klinikker, fordi der er usikkerhed omkring finansieringen – lige nu ved vi hverken hvornår pengene kommer eller i hvilket omfang,« siger formand for Dansk Fertilitetsselskab, Elisabeth Carlsen.

Kvinder står i kø for at donere æg

Et politisk flertal besluttede i juni at hæve honoraret til de kvinder, der er villige til at donere deres æg fra 2.400 til 7.000 kr. Det fik antallet af villige donorer til at stige markant – faktisk så meget, at de offentlige fertilitetsklinikker har svært ved at følge med.

Beslutningen om at hæve honoraret til donorerne blev truffet efter regionerne havde lagt budget, og fertilitetsklinikkerne har derfor ikke budgetteret med den øgede tilgang af donorer og det stigende antal behandlinger. Lige nu forhandler Danske Regioner og Sundhedsministeriet om, hvor mange flere midler de offentlige fertilitetsklinikker skal tilføres.

Imens har blandt andre Region Sjællands eneste fertilitetsklinik i Holbæk set sig nødsaget til helt at stoppe for ægudtagning frem til januar 2018. Efter honoraret blev hævet, henvendte otte kvinder sig hen over sommeren for at få lov til donere. De otte udtagninger ville have udhulet fertilitetsklinikkens budget, og derfor besluttede klinikledelsen at stoppe helt for ægudtagninger, fortæller klinikleder Anne Lis Mikkelsen.

»På den ene side er vi rigtig glade for, at der er nogle kvinder, der vil donere og hjælpe andre par til at få børn, men når der ikke følger penge med, så bliver det svært. Vi tør ikke bare bruge pengene og regne med, at de kommer senere, for erfaringen viser jo, at når man overskrider budgetterne, betyder det, at der er nogle mennesker, der skal fyres,« siger hun.

Også på Rigshospitalets fertilitetsklinik foretager man i øjeblikket kun ægudtagninger i begrænset omfang, og man forbereder sig på at måtte afvise kvinder, der ellers har taget beslutningen om at donere.

»Vi vil rigtig gerne øge antallet af ægdonationer også på de offentlige klinikker, og vi er naturligvis ærgerlige over, at pengene finansieringen ikke er på plads, og at vi derfor ikke kan tilbyde donorerne at komme i gang med det samme,« siger Elisabeth Carlsen, men understreger, at det er positivt, at flere kvinder henvender sig, og at alle bliver registreret til eventuel senere donation.

Sidste år blev der på landsplan gennemført 233 ægdonationsbehandlinger, mens fertilitetseksperter i år forventer, at antallet vil komme op på mellem 500 og 600. Foruden honoraret på de 7.000 kroner koster hver ægudtagning omkring 20.000 kroner.

På fertilitetsklinikken på hospitalsenheden i Horsens er der den seneste tid kommet syv henvendelser fra kvinder, som ønsker at donere æg. Forventningen er, at de ekstra omkostninger til flere behandlinger og honorarer til kvinderne kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner, og derfor håber overlæge Ulla Knudsen på, at der snart kommer en afklaring på økonomien.

»Vi er gået i gang med nogle behandlinger. Men vi kan ikke bare tillade os at lade stå til rent økonomisk. Så hvis behovet stiger meget, og der er mange donorer, der henvender sig, kan vi ikke blive ved med bare at sige ja til dem,« siger hun.

Samme melding kommer fra fertilitetsklinikkerne i Herlev, Skive og Odense. I Region Nordjylland har fertilitetsenheden netop flyttet adresse, og det har medvirket til, at nye behandlinger først sættes i gang fra årsskiftet.

Forhandlinger er gået i hårdknude

I øjeblikket er Sundhedsministeriet og Danske Regioner i gang med såkaldte DUT-forhandlinger om, hvor mange ekstra penge regionerne skal have til at finansiere den forventede stigning i antallet af æg-donorer og behandlinger af barnløse. Der er uenighed om, hvor stort beløbet skal være, men i ministeriet er forventningen, at spørgsmålet vil blive afklaret inden udgangen af året. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Formand for Danske Regioner, Ulla Astman, mener »ganske enkelt, det er noget sjusk, at Folketinget indfører nye regler uden samtidigt at sørge for, at pengene til opgaverne følger med«.

»Herfra skal der lyde en kraftig opfordring til Sundhedsministeriet om, at vi hurtigt får landet en aftale, der sikrer den nødvendige økonomi til opgaven. Det skylder vi de danskere, der ser frem til at komme i gang med en fertilitetsbehandling,« siger hun.

Det er Styrelsen for Patienssikkerhed, som fører kampagnen om at lokke flere kvinder til samtidigt med, at fertilitetsklinikkerne er presset økonomisk i knæ, men det har ikke indgået i overvejelserne.

»Kampagnen er nu sat i værk, således som det blev aftalt i den politiske aftale, fordi vi mangler ægdonorer i Danmark. Vi hører allerede nu ude fra klinikkerne, at der er flere, der ønsker at være ægdonor, og ventelisterne falder flere steder,« skriver projektleder for kampagnen, Anne Cathrine Bollerup i en mail til Berlingske.

I en tidligere version fremgik det, at nye behandlinger var sat i bero, da fertilitetsklinikken var ved at flytte adresse. Nu er det præciseret, at flytningen er gennemført, og at nye behandlinger sættes i gang fra årsskiftet