Ferien sluttede på Frilandsmuseet

På en sløv søndag eftermiddag restituerede mangt en børnefamilie givetvis efter en hel uges efterårsferie. Men i Brede nord for København havde en god portion familier valgt at presse ferien for dens sidste glæder og rejse 150 år tilbage i tiden til marked på Frilandsmuseet.

Eva på seks år (i midten) er netop blevet færdig med at karte lidt uld, og mor, Jette Pedersen, kontrollerer nu kvaliteten, mens Maria på fire år ser til i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Omkring 100 mennesker fyldte den rekonstruerede markedsplads ganske godt ud, uden at der dog var trængsel om pladsen foran blandt andet mølleri, mosteri, kærteri og pilefletteri. Alle steder kunne børn og voksne selv forsøge sig udi de mere eller mindre middelalderlige håndværksdiscipliner.

Jette Pedersen, der var i selskab med sine to børn, Eva på seks år og Maria på fire år, kartede uld til en snor på arbejdsredskaber, som mest af alt mindede om overdimensionerede hårbørster.

Klapvogne blev luftet under den overvejende blå himmel, og passagererne så ud til at nyde godt af den kølige, friske luft. Lirekassemusik og børnehvin fyldte godt i lydbilledet, og der herskede en afslappet markedsstemning. Jeppe Nørgaard med rød charmeklud om halsen og blød hat på hovedet engagerede en flok poder, der var i gang med at male mel med en hånddreven mølle.

»Det var dengang,« sagder en midaldrende beskuer.

»Det var den ferie,« kan man tilføje.