Fem ud af seks får asyl i Danmark

Sammenlignet med de foregående år var der i 2015 langt flere udlændinge, der havde held med at søge asyl i Danmark.

Læs mere
Fold sammen

Usædvanligt mange flygtninge fik sidste år opfyldt deres ønske om asyl i Danmark.

Fem ud af seks asylsager, der blev behandlet fra januar til og med november, førte således til en opholdstilladelse. Det viser de seneste officielle tal fra Udlændingestyrelsen.

Knap 10.000 personer fik asyl til og med november 2015. Det svarer til indbyggertallet i byer som Ringkøbing, Struer eller Jyllinge.

Tallene understreger, at 2015 var et år præget af massive flygtningestrømme i Europa.

De foregående år har andelen af flygtninge og migranter, der får asyl i Danmark, nemlig været væsentligt mindre.

Helt præcist var det 86 procent af dem, der fik behandlet en asylsag i 2015, der fik et positivt svar på ansøgningen.

Til sammenligning var det 55 procent i 2013 og 33 procent i 2011.

Den aktuelle travlhed på de danske asylkontorer hænger sammen med, at der blandt andet er kommet langt flere flygtninge fra det krigshærgede Syrien til vores breddegrader de seneste år.

Sådan lyder forklaringen fra Dansk Flygtningehjælp.

- De personer, der kommer til Danmark for at søge asyl, kommer fra lande, hvor der generelt er en høj grad af risiko for forfølgelse og andre former for overgreb, siger asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer til Ritzau.

- Det vil sige, at store grupper af asylansøgerne er berettiget til at få asyl. Gruppen af syrere er forholdsmæssigt blevet meget større siden 2013. Og det samme gælder for ansøgerne fra Eritrea, siger hun.

Syrere udgjorde den største gruppe af asylansøgere i Danmark sidste år. Efter dem fulgte iranere, flygtninge fra Eritrea og afghanere.

Knap 21.200 personer søgte asyl her i landet i hele 2015. Især i november og december væltede ansøgningerne ind, hvorfor sagsbehandlerne i Udlændingestyrelsen i øjeblikket har masser at tage fat på.

1612 personer fik afslag på deres asylansøgninger sidste år.

- Det er typisk en del ansøgere fra tidligere Sovjetrepublikker, der får afslag, siger Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp.

I 2014 søgte 14.800 asyl, og 6100 flygtninge fik dansk opholdstilladelse.

/ritzau/