Fem skandinaver blandt tilbageholdte i Somalia

Danskere hævdes tilbageholdt i det sydlige Somalia, som den islamiske milits flygtede til. Dansk Folkeparti kalder de anholdte for lejesoldater, som staten ikke skal foretage sig noget for.

Mindst fem skandinaver sidder fængslet og anholdt i Somalia efter de etiopiske og somaliske styrkers kampe med den islamiske milits.

Oplysningen kommer fra den somaliske udenrigsminister Abdullahi Sheik Ismail, der tirsdag aften mødtes med den danske ambassadør i Nairobi, fortæller chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, Lars Thuesen.

»Og oplysningerne går på, at der er anholdt og fængslet et halvt hundrede udlændinge - blandt dem fem skandinaver og mindst én dansker,« siger Lars Thuesen.

Tidligere tirsdag forlød det, at der sidder to danske statsborgere fængslet i Somalia, men antallene skal tages med et vist forbehold.

Udenrigsministeriet ved endnu ikke, hvor de fængslede opholder sig, men til gengæld kunne den somaliske udenrigsminister fortælle, hvor anholdelserne har fundet sted:

»De skulle være tilbageholdt omkring byen Kismayo, men udenrigsministeren sagde samtidig, at han ikke kender deres eksakte opholdssted,« siger Lars Thuesen.

Må klare sig selv
Der har gennem flere uger verseret rygter om, at danske statsborgere skulle have sluttet sig til islamisterne i Somalia.

Den islamiske milits flygtede for et par uger siden fra Kismayo mod grænsen til Kenya, og i sin første meddelelse tirsdag oplyste chefen for Borgerservice, at de fængslede danskere var anholdt på den somaliske side af grænsen.

Det danske udenrigsministerium har ikke fået angivet noget tidspunkt for tilbageholdelserne, men arbejder videre på at få flere informationer og kontakt til de fængslede.

Og den side af sagen er der nu gået politik i.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen betegner de anholdte som lejesoldater på islamisternes side, der selv har valgt at melde sig, og derfor bør den danske stat ikke have nogen forpligtelse til at hente dem hjem.

»Har man valgt at blive lejesoldat under en fremmed magt, så har man også afskåret sig fra hjælp fra den danske stat,« mener Søren Espersen.

Han beder derfor udenrigsminister Per Stig Møller svare på spørgsmålet: »Vil udenrigsministeren bekræfte, at den danske stat ikke foretager sig yderligere for at hjælpe de to personer med dansk pas, som for tiden er tilbageholdt i Somalia?«