Fem millioner danske CPR-numre sendt til kinesere ved en fejl

En brev, der indeholdt personfølsomme oplysninger, blev ved en fejl leveret til kinesisk virksomhed, der står for visumansøgninger.

5 mio. CPR-numre er endt hos kinesiske visum-myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt fem millioner danske cpr-numre og helbredsoplysninger er ved en fejl blevet leveret til den kinesisk virksomhed, der står for visumansøgninger.

Det skriver Datatilsynet i en afgørelse, hvor det samtidig kritiseres, at oplysningerne ikke var krypteret.

Det var Statens Serum Institut (SSI), der egentlig havde sendt oplysningerne i et anbefalet brev til Danmarks Statistik.

Men ved en fejl endte brevet hos den kinesiske visummyndighed Chinese Visa Application Centre. Da Danmarks Statistik siden modtog brevet, var det åbnet.

I brevet lå to ukrypterede cd'er med personfølsomme oplysninger. Mere præcist drejede det sig om personnumre og data på 5,28 millioner personer, der var bosat i danske kommuner mellem 2010 og 2012.

SSI mener dog ikke, at oplysningerne nåede at komme i de forkerte hænder. Det skriver SSI i sit svar til Datatilsynet med henvisning til Forskerservice, der i dag er en enhed under den nyoprettede Sundhedsdatastyrelse:

»Det er imidlertid Forskerservices opfattelse, at de oplysninger, der fejlagtigt blev afleveret til Chinese Visa Application Centre, hverken kom andre personer i hænde eller blev set af andre personer.«

Det er ikke første gang, at Datatilsynet har kritiseret SSI. Tilsynet har tidligere anbefalet myndigheden, at datamedier skal krypteres, når de sendes med post.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har ingen kommentarer, da hun er på ferie. Statens Serum Institut henviser til Sundhedsdatastyrelsen, som har overtaget en del af Seruminstituttets tidligere opgaver. Sundhedsdatatstyrelsen kan ikke kontaktes i sommerferien.

Lene Andersen, kontorchef hos Datatilsynet, mener, at sagen understreger, at personoplysninger på datamedier er udsatte og noget, der kan komme på afveje.

»Sagen viser i alt sin gru, hvor galt det kan gå. Det gode i den her sag er, at den dataansvarlige myndighed - Statens Serum Institut - har snakket med den forkerte modtager og fået en erklæring om, at man ikke har kigget i cd’erne,« siger hun.

»Jeg selv er ikke mere nervøs over denne historie end så meget andet. Det er håndteret fornuftigt. Der er et menneske, der har fået dataene, åbnet kuverten, set det ikke var til vedkommende, og efterfølgende leveret det tilbage til rette ejermand. Jeg mener ikke, der er grundt til at være nervøs. Så jeg ville ikke råbe vagt i gevær. Datatilsynet ser det ikke som en sag, hvor fem millioner data nu er ude at svømme, så var den jo ikke landet som den er,« siger kontorchefen og tilføjer:

»Konsekvensen af denne sag er, at vi bringer forholdet til offentlighedens kendskab og dermed skaber opmærksomhed om problemstillingen. Det gør vi helt bevidst i håb om, at det kan være en øjenåbner om, at der er behov for at beskytte personoplysninger på datamedier.«

Direktøren for Sundhedsdatastyrelsen, Lisbeth Nielsen, afviser, at Sundhedsdatastyrelsen eller Statens Serum Institut kan klandres for fejlen.

Derimod er det Post Danmark, der er skyld i, at et brev med to cd'er, der indeholdt personnumre og data på 5,28 millioner personer, ved en fejl endte hos firmaet Chinese Visa Application Centre.

»Post Danmark gør den grundlæggende fejl at aflevere data et forkert sted. Men vi bør - og det gør vi nu - kryptere data på de her cd'er,« siger direktøren.

»Vi har betragtet anbefalede breve som en sikker måde at sende på, hvor man er sikker på, at den, som brevet er stilet til, også er den, der modtager brevet.«

»Nu sender vi kun krypterede data af sted. Ellers sender vi dem digitalt til en godkendt server. Eller også får man adgang hos os til et begrænset datasæt, hvor vi så kan logge dem, der har adgang til data,« siger hun.