Fem mænd vil frifindes i bestikkelsessag

I byretten lød straffene på mellem 40 dage og 1,5 års fængsel. Men fem mænd vil frifindes for anklager om bestikkelse. Sagen er tirsdag indledt i landsretten.

Tre tidligere Atea-chefer og to tidligere chefer i Region Sjælland vil frifindes i historisk bestikkelsessag. Sagen blev indledt tirsdag ved Østre Landsret og løber frem til sommer. I byretten fik de straffe mellem 40 dages og halvandet års fængsel. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Flere meter høje søjler strækker sig mod de forgyldte kapitæler, der synes at oppebære det høje loft i Østre Landsrets 7. afdelings retssal i Bredgade i København.

Men det er ikke forgyldningen af kapitælerne - altså søjlehovederne - der er på dagsordenen i den maratonforestilling af en retssag, som tirsdag blev skudt i gang.

Det er derimod forgyldningen af offentligt ansatte chefer.

Tidligere chefer i Region Sjælland modtog over flere år betydelige gaver fra it-leverandøren Atea. I byretten blev syv personer og selskabet Atea dømt for bestikkelse.

Fem mænd har valgt at anke, mens de øvrige domme står ved magt.

»Vi kommer til at lære hinanden godt at kende,« lød det fra retsformand Finn Morten Andersen til advokater og tiltalte ved retsmødets begyndelse tirsdag med henvisning til sagens maratonagtige præg.

28 dage skal det nemlig tage Østre Landsret at afgøre de fems skæbne.

De to har en fortid i regionen. De tre øvrige hos Atea. Alle vil de frifindes eller have mildnet deres straffe.

I byretten lød de på mellem 40 dages betinget og halvandet års ubetinget fængsel. Anklagemyndigheden derimod vil have skærpet straffene.

Sagen drejer sig om dyre restaurantbesøg, rejser - herunder en Formel 1-tur til Dubai formedelst 400.000 kroner - og andre goder, som ansatte i Region Sjælland nød godt af.

Pengene kom fra en konto kaldet "2840" i Atea. Det var en form for bonuskonto, hvor regionen fik indsat penge i takt med, at den købte it-udstyr hos Atea.

I 2015 vandt et selskab med tidligere Atea-folk et millionudbud fra Region Sjælland for næsen af Atea. Det fik Atea til gå til regionen og kræve, at udbuddet skulle gå om.

Eksistensen af konto 2840 kom i den forbindelse frem i lyset. Sagen blev meldt til politiet, og 13 blev anholdt.

Seks af dem blev varetægtsfængslet, og det endte i en tiltale mod syv personer og mod selskabet.

Sagen blev afgjort i juni i fjor i Retten i Glostrup. Atea blev idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Der ventes dom i sagen i slutningen af juni eller begyndelsen af juli

/ritzau/