Fem hadforbrydelser under årets Copenhagen Pride: »Han bliver spurgt: »Er du bøsse eller hvad?«

Årets Copenhagen Pride var endnu engang en festlig markering af minoritetsseksualitet, der satte fokus på retten til at være sig selv. Alligevel efterforsker Københavns Politi nu fem voldsepisoder mod deltagere som hadforbrydelser.

Pride parade 2017 i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er meningen, at Copenhagen Pride skal være en stor fest i mangfoldighedens navn. Og sådan var det da også, da paraden gav genlyd i København i weekenden. Op mod 35.000 deltog i festlighederne, men for fem af dem sluttede det ganske ubehageligt.

Københavns Politi har nemlig modtaget fem anmeldelser om vold, der efterforskes som hadforbrydelser, fordi motivet er had rettet mod offerets seksualitet.

»Det er ganske alvorligt, og når vi modtager informationer om, at der er foregået en hadforbrydelse, og vi kan konstatere, at det er tilfældet, rejser vi selvfølgelig sigtelse som sådan,« siger Tommy Keil, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Han fastslår, at man fra politiets side gør brug af straffelovens paragraf 81, nr. 6 til at straffe hårdere i tilfælde som disse, hvor det er muligt.

»Vi holder bestemt ikke igen med at bruge den her bestemmelse. Vi karakteriserer det som en hadforbrydelse, hvis volden er motiveret af det. Så er det op til en dommer at vurdere, om det har været tilfældet i sidste ende,« siger han.

En af voldsepisoderne gik ud over en 21-årig mand af somalisk herkomst ved Nørreport Station. Han ønsker ikke at stå frem, men foreningen Sabaah, der har valgt at tale på mandens vegne, fortæller til Berlingske:

»Han bliver spurgt: »Er du bøsse eller hvad?« Og før han aner, hvad der sker, bliver han slået omkuld og herefter sparket og trampet i hovedet adskillige gange. Da han fornemmer, at de nu er stoppet med at sparke og trampe, forsøger han at rejse sig op, men bliver herefter sparket i hovedet igen og fortsat trampet i hovedet,« siger Mateen Malik Hussain, der er forperson for Sabaah.

I foreningen er de rystede over hændelsen, der har kostet offeret en hjernerystelse og skader i ansigtet. Rystet er også Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen, der vil have fokus på forebyggelse i de miljøer, han mener, står for et overtal hadforbrydelserne mod homoseksuelle i Danmark.

»Det er enormt uhyggeligt, men det kommer desværre ikke bag på mig. Der er ingen tvivl om, at det overvejende er folk med anden etnisk baggrund, der står bag. Det er netop det, der gør det så svært at gøre noget ved. Vi er oppe imod nogle miljøer, hvor det er svært. Men jeg tror, vi finder løsningen ved et øget fokus på forebyggelse i de her indvandrermiljøer, hvor de unge er udsatte for at blive præget af nogle forkerte holdninger,« siger han.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at en ud af fire nydanskere er imod retten til samkønsægteskab. Undersøgelsen siger dog intet om hadforbrydelser.