Fem års internetovervågning spildt

Ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet har internetlogning stort set været nytteløst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de seneste fem år er milliarder af data om danskernes internetkommunikation blevet registreret af teleselskaberne efter logningsbekendtgørelsen, som blev indført som en del af Terrorpakke II. Men projektet har stort set været nytteløs på grund af systemets implementering og manglede it-kundskaber i politiet, skriver Information.

I 2012 blev der således registreret 900 milliarder oplysninger om danskernes tele- og internetkommunikation, hvoraf internettet anslås at stå for omkring 90 procent.

Men en redegørelse fra Justitsministeriet viser, at registreringen stort set har været nytteløs.

Justitsministeriet erkender, at der er »alvorlige praktiske problemer forbundet med anvendelsen af den sessionslogning, som internetudbyderne er forpligtet til at foretage«.

Videre skriver ministeriet i redegørelsen ifølge Information, at »systemets uanvendelighed stod klart, da man første gang ville bruge sessionslogning i forbindelse med efterforskningen af en straffesag«.

Det kostede teleindustrien 200 millioner kroner at etablere logningsudstyret og derudover 50 millioner i årlig drift.

Ifølge direktør i Teleindustrien Jakob Willer, er redegørelsen en klar indrømmelse fra Justitsministeriet.

»Justitsministeriet og politiet erkender meget klart selv, at internetlogning er fuldstændig ubrugelig for dem,« siger han til avisen.

Formanden for it-fagforeningen PROSA undrer sig også.

»På trods af at man har haft logningsmuligheder i så mange år, er det stadig ikke muligt for dem hverken at forstå eller bruge det. Det kan man da undre sig over,« siger han til Information.