Felix - et navn på vej frem

Indtil i går var der 422 danskere, der hed Felix. Nu er der 423, og selv uden positiv påvirkning fra den lille Schackenborg-prins er det et navn på vej opad, oplyser forskningsassistent Susanne Vogt, Institut for Navneforskning ved Københavns Universitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Navnet kom første gang til Danmark i 1200-tallet og forsvandt igen i løbet af middelalderen. Men i sidste halvdel af 1800-tallet blev det meget populært, især i København, hvor man sværmede for Italien. For en halv snes år siden begyndte det at dukke op igen, men indtil nu har højst 32 drenge på et år fået navnet Felix, der egentlig er et tilnavn, der betyder »den lykkelige« på latin. Også det tredje navn, Valdemar, er på vej op i popularitet,« siger Susanne Vogt. Selv havde hun overhovedet ikke gættet på, at den lille prins skulle komme til at hedde Felix som kaldenavn, før de fire navne blev afsløret under dåben i går. »Men der er tradition for at give utraditionelle kaldenavne i kongefamilien, og Felix er et godt internationalt navn. Med de tre øvrige navne - Henrik, Christian og Valdemar - er prinsen opkaldt efter både sin farfar og far. Prins Joachim hedder også Holger Valdemar Christian.«

Prins Felix er nummer fire i arvefølgen til den danske trone efter Kronprinsen, prins Joachim og storebror, prins Nikolai, og er »garderet« med navnet Christian, hvis han skulle rykke ind i kongerækken. Men også Valdemar er et gammelt dansk kongenavn.

lumby@berlingske.dk