Fejlbombning af Frederiksberg-skole skyldtes måske vejret

Nye oplysninger viser, at et voldsomt uvejr var skyld i, at britiske fly ved en fejl bombede Den Franske Skole i 1945. Det afsløres i en dansk dokumentar. DR sætter samtidig fokus på nogle af de danske frihedskæmpere.

Kvarteret omkring Den Franske Skole og Maglekildevej i flammer efter bombardementet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kommende dokumentarudsendelse på DR K forsøger at forklare, hvorfor britiske bombefly fejlagtigt bombede Den Franske Skole på Frederiksberg Allé i besættelsens sidste dage. »Angrebet på Shellhuset«, der sendes 9. december kl. 20, er lavet af Martin Sundstrøm, som sidste år skrev den glimrende bog om den danske forfatter Jens Gielstrup og hans indsats i det britiske luftvåben, RAF.

Sammen med Simon Bang ser Martin Sundstrøm bl.a. nærmere på, hvorfor ulykken over Den Franske Skole skete. Det var her, at et britisk fly, der netop havde udført en vellykket aktion mod tyskernes hovedkvarter i Shellhuset, ved et uheld styrtede ned og derefter udløste de øvrige flys angreb på området.

Årsagen til styrtet var ifølge de medvirkende eksperter et meget voldsomt uvejr. 

Udsendelsen bringer udtalelser af chefnavigatøren Edward Sismore, som sad i første bombefly med ansvar for planlægning af missionens rute og identifikation af Shellhuset. Sismore mener, at ulykken højst sandsynligt skyldtes et lufthul på grund af dårligt vejr.

Under indflyvningen var vinden så stærk og kaotisk, at en pilot blev slået til blods i cockpittet. Sismore siger, at det muligvis var det hårdeste vejr, han nogensinde har fløjet i. Kort før et fly ramte en lysmast, observerede vidner, at flyet faldt i højde, og Sismore tolker det som tegn på, at den uheldige pilot ramte et lufthul i det hårde vejr.

Dokumentaren rummer også nye vidneberetninger fra angrebet på Shellhuset og Den Franske Skole. Ved angrebet 21. marts 1945 blev 86 børn og 18 voksne dræbt på skolen og området lagt øde. I alt døde ca. 250 mennesker ved angrebet.

Foruden dokumentaren om angrebet på Shellhuset, søsætter DR K også en serie på fire udsendelser med interview med frihedskæmperne Klavs Becker-Larsen, Per Mortensen, Jørgen Kieler og Povl Falk-Jensen.

Serien, der er lavet af Ole Retsbo, prøver at indkredse, hvorfor det lige netop blev dem, der involverede sig i frihedskampen.

I første udsendelse, der sendes mandag på DR K, er det Klavs Becker-Larsen, der fortæller om sin indsats. Han var kun 15 år, da han blev involveret i aktivt modstandsarbejde.

Mandag den 2. december er det Per Mortensen, der er hovedpersonen. Han var lærling på B&W. Som 19-årig udførte han en større sabotageaktion mod B&Ws leverancer til tyskerne. Mandag den 9. december fortæller Holger Danske-modstandsmanden Jørgen Kieler om sin indsats. Jørgen Kieler har netop fået udsendt samtalebogen »Før jeg siger farvel« skrevet af Tom Hermansen.

Bogen fik fem stjerner i Berlingske.

Den afsluttende udsendelse sendes 16. december med Povl Falk-Jensen. Han var den modstandsmand, der var med til at likvidere flest stikkere og tyske håndlangere under besættelsen.