Fejlbehandlede skal have færre penge

Udgiftsboom får regionerne til at bebude en stramning af kriterierne for at få erstatning.

Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle patienter skal have mindre i erstatning, og andre skal slet ikke have nogen penge, selv om de er kommet alvorligt til skade i forbindelse med deres behandling i det danske sundhedsvæsen.

Det er holdningen i regionerne, der nu lægger op til at stramme kriterierne for at yde erstatning til skadesramte patienter. Det sker for at bremse de senere års eksplosion i de offentligt finansierede udbetalinger via Patientforsikringen, som er fordoblet siden 2007 til næsten 800 mio. kr. i dag og ventes at runde én mia. kr. i 2015.

»Det er en voldsom udvikling i en tid, hvor riget fattes penge. Vi må for eksempel se på, om det er rimeligt, at en patient på 85 år med en årelang sygdomshistorie og et komplekst forløb stadig skal kunne få en høj erstatning, hvis der støder komplikationer til,« siger formand for sundhedsudvalget under Danske Regioner, Ulla Astman (S).

Offensiven fra regionerne kommer efter, at antallet af anmeldelser med krav om erstatning efter patientskader bliver ved med at vokse kraftigt. Fra første halvår 2011 til samme periode i 2012 steg tallet med 25 pct. til knap 5.000. Regionerne retter også et kritisk blik mod den såkaldte »tåleregel«, hvor patienten har fået den korrekte behandling, men alligevel kan få erstatning, hvis han rammes af alvorlige, uforudsete bivirkninger.

Minister ønsker større dialog

I landets største patientorganisation advarer formand Lars Engberg mod at forringe ordningen:

»Det er en automatreaktion at give folk mindre i erstatning og gøre det sværere at få det. Det bør i stedet undersøges, om de mange patientskader kan skyldes, at der er blevet effektiviseret så meget, at det er gået ud over kvaliteten på nogle områder.«

Nogle stramninger vil kræve en lovændring, men sundhedsminister Astrid Krag (SF) støtter i første omgang en tættere dialog mellem regioner og Patientforsikringen for i højere grad at undgå de fejl, som udløser erstatning.

Den gennemsnitlige erstatningsudbetaling for behandlingsskader steg med 6,7 procent fra 2010 til 2011. Kilde: Patientforsikringens årsberetning 2011