Fejl på stemmeseddel eskalerer: Nu vil parti hive Københavns Kommune i retten

Alle stemmesedler i Københavns Kommune var behæftet med fejl under kommunalvalget. Nu vil partiet, som fejlen gik ud over, hive kommunen i retten. »Vi er blevet snydt, og vi er blevet stjålet fra,« lyder det.

Flemming Blicher, en af initiativtagerne bag Frihedslisten, ønsker, at kommunalvalget i København skal gå om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire bokse.

Det var, hvad der manglede på stemmesedlerne i Københavns Kommune under kommunalvalget i november.

De fire afkrydsningsbokse manglede ud for fire kandidater fra partiet Frihedslisten, og nu vil partiet stævne Københavns Kommune.

Det sker, efter Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune torsdag har afvist at lade valget gå om på grund fejlen, skriver TV 2 Lorry.

Flemming Blicher, en af initiativtagerne bag Frihedslisten, fortæller til Berlingske, at partiet indleverer stævningen inden for en uge.

Formålet med stævningen er at »få ret, så ret er ret,« lyder det fra Flemming Blicher.

»Ret vil være, at valget går om. Vi regner med et nyt valg, så valg foregår demokratisk – også i Københavns Kommune,« tilføjer initiativtageren.

I alt modtog kommunen 29 klager om de manglende afkrydsningsfelter, men en enig borgerrepræsentation valgte altså torsdag, at kommunalvalget ikke skal gå om.

Flemming Blicher havde forventet, at klagerne ville blive afvist.

»Det var ikke voldsomt overraskende. Vi er efterhånden vant til, at myndigheds-Danmark går til vidde længder for at chikanere nogen som os,« siger han.

»Der er ikke noget at rafle om«

Partiet fik 0,4 procent af stemmerne ved kommunalvalget i København. Og de fire personer, der manglede et afkrydsningsfelt, fik sammenlagt 311 personlige stemmer på trods af fejlen.

Flemming Blicher mener, at partiet er gået glip af stemmer og deraf kroner i partistøtte på grund af de manglende bokse. Han henviser til, at en af partiets kandidater, Per Brændgaard, efter sigende har fået flere opkald fra borgere, der fortæller, at de ikke stemte på ham på grund af den manglende boks.

»Under alle omstændigheder har Frihedslisten mistet stemmer på det her. Det kan være, vi har mistet en stemme, ti stemmer eller 1.000. Uanset hvad, har Københavns Kommune stjålet penge fra os i form af partistøtte,« siger Flemming Blicher.

Flemming Blicher peger på, at Københavns Kommune har lavet fejlen, og derfor vil det klæde kommunen at rette op – også selvom et nyt valg koster flere millioner.

»Rent demokratisk er det, der er sket, forkasteligt. Rent juridisk er der ingen ved deres fulde fem, der kan sige, at vi ikke er blevet snydt i det her valg. Der er ikke noget at rafle om. Vi er blevet snydt, og vi er blevet stjålet fra,« afslutter han.

Partiet har desuden klaget til Indenrigs- og Boligministeriet, efter Borgerrepræsentationen vendte tommelfingeren nedad til klagerne.