Feberramte børn går glip af behandling

Danske læger vælger ikke den mest effektive medicin til børn, der har feber på grund af virus. Indgroede vaner og tradition er årsagen, siger børnelæge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når lille Valdemar på halvandet år er forkølet, utilpas og har 39 i feber, lyder rådet fra danske læger nærmest automatisk: Giv ham paracetamol.

Men i virkeligheden burde de anbefale et helt andet middel.

Undersøgelser viser nemlig, at ibuprofen-præparater er mere effektive til at slå feber ned hos børn. Det fremgår af en artikel i Ugeskrift for Læger mandag af overlæge Kaare Engell Lundstrøm fra Børne- Unge Klinikken på Rigshospitalet, hvor han har ansvar for den akutte og intensive behandling.

Han anbefaler, at de danske praktiserende læger og vagtlægerne skifter kurs og overvejer ibuprofen i stedet for pr. automatik at anbefale paracetamol.

- I Danmark er der tradition for at bruge paracetamol som febernedsættende og smertestillende behandling til børn. Men i mange andre lande er ibuprofen det første valg, og det undrede mig, siger Kaare Engell Lundstrøm.

Hjælper hurtigere og bedre

Han har derfor gennemgået den videnskabelige litteratur på området, og status er, at ibuprofen bedst og hurtigst slår feber ned hos børn. Når det gælder behandling mod smerter hos børnene er de to præparater derimod lige gode. Hvad angår bivirkninger tyder intet på, at ibuprofen er værre end paracetamol, tværtimod. Ifølge Kaare Engell Lundstrøm viser undersøgelser faktisk, at paracetamol på længere sigt kan give forhøjet risiko for udvikling af astmatisk bronkitis.

Både ibuprofen og paracetamol dækker over en lang række handelsmærker, som mange forskellige firmaer står bag. Dog er der flere varianter til børn på apotekernes hylder i Danmark, når det gælder paracetamol.

I udlandet er det også praksis at behandle feber- og smerteramte børn med en kombination af de to præparater, fordi det er det mest effektive.

- Men det anbefaler vi ikke, fordi det så bliver meget svært at docere medicinen korrekt, siger Kaare Engell Lundstrøm.

Nemt at få fat i

Han har ikke nogen direkte forklaring på, hvorfor det er blevet så udbredt at benytte paracetemol i Danmark på bekostning af et mere effektivt præparat.

- Jeg tror ikke, at det skyldes smart markedsføring fra medicinalfirmaer. Det er simpelt hen blevet en vane, og så er paracetamol også nemmere at få fat i, fordi det sælges i håndkøb.

Begge præparater fås herhjemme i håndkøb til voksne, men til børn er det kun paracetamol, der fås uden recept. Til børn bruger man typisk miksturer og stikpiller, fordi små børn har svært ved at sluge piller.

Kaare Engell Lundstrøm har svært ved at finde noget, som retfærdiggør, at det ene præparat er lettere at få fat på end det andet. Han vil dog ikke argumentere for, at både ibuprofen og paracetamol skal kunne købes uden recept.

- Jeg vil derimod stille spørgsmål ved, om det overhovedet er rimeligt, at forældre blot kan gå hen og købe medicin til børn, uden at det er ordineret af en læge. Vi ved jo, at medicin er svær at docere til børn, og de er nu engang anderledes end voksne. Det er min mening som børnelæge, men jeg ved godt, at den vil gøre mig upopulær hos de praktiserende læger og vagtlægerne, siger Kaare Engell Lundstrøm.

Ingen grund til at medicinere feber alene

Alle undersøgelser, der er lavet på området, handler udelukkende om, hvor effektiv og hurtig medicinen slår feberen ned, men ifølge børnelægen er det mere interessant at finde ud af, hvilken medicin der bedst fjerner ubehaget ved feberen. Det er jo den, der er problemet, ikke selve feberen.

Det er imidlertid ikke blevet undersøgt.

- Blot fordi et barn har 39 feber, er der ingen grund til at give det medicin, hvis det i øvrigt ikke har ubehag. Det skal forældre kun gøre, hvis deres barn virker pjevset, har ondt og f.eks. hverken vil spise eller drikke. Og altid først efter at have talt med en læge, siger Kaare Engell Lundstrøm.