FE: IS er den værste terrortrussel mod Vesten

Islamisk Stat er trængt i Syrien og Irak, men vurderingen af truslen om IS-terror i Vesten bliver ikke mindre af den grund – og et angreb som tragedien mandag aften i Berlin kunne også ske i Danmark, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Soldater fra den kurdisk-arabiske alliance kendt som Syrian Democratic Forces samles nær landsbyen Khirbet al-Jahshe, omkring 35 kilometer fra al-Tabaqah, ikke langt fra Raqqa. Arkivfoto, 14. december 2016. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN Fold sammen
Læs mere
Foto: DELIL SOULEIMAN

Islamisk Stat (IS) står øverst på listen over terrortrusler mod Vesten.

Det fremgår af »Efterretningsmæssig Risikovurdering 2016«, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har offentliggjort dagen efter et formodet terrorangreb i Berlin, hvor føreren af en lastbil dræbte 12 mennesker og sårede omkring 48.

I Syrien og Irak er IS ifølge FE hårdt presset på slagmarken, og efterretningstjenesten vurderer, at terrororganisationen i den nærmeste fremtid vil miste yderligere terræn.

»ISIL (anden betegnelse for Islamisk Stat, red.) vil i løbet af et til to år ikke længere besidde et større sammenhængende område i Syrien og Irak,« skriver FE i risikovurderingen, men gør på samme tid klart, at truslen om IS-terror ikke bliver mindre af den grund:

»Militære tilbageslag betyder ikke, at ambitionerne om at udføre store angreb i Vesten er reduceret. ISIL har vist, at organisationen er i stand til at planlægge og udføre angreb under pres. Både terrorangrebene i Paris i november 2015 og i Bruxelles i marts 2016 blev planlagt i perioder, hvor ISIL var under militært pres.«

Derudover har organisationen ifølge FE »tilpasset og forbedret sin evene til at planlægge terrorhandlinger i Vesten baseret på både fejlslagne og gennemførte angreb«, og efterretningstjenesten angiver det som »meget sandsynligt«, at IS har kapacitet til at udføre flere koordinerede angreb.

Det er uvist, hvem der står bag lastbil-angrebet i Berlin mandag aften, men ifølge chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er angrebets metode »indenfor rammerne af terrortruslen«.

»Det ligger også inden for rammerne af det trusselsbillede, vi har i Danmark, og det vil derfor også kunne forekomme her,« siger Lars Findsen.

Overordnet set er terrortruslen mod Danmark i FEs seneste vurdering uændret på det næst-højeste niveau.

»Den er ikke blevet svækket på det seneste, og der er ikke udsigt til, at den bliver svækket. Vi ser ikke, at truslen bliver mindre, fordi det lige nu går tilbage for ISIL,« siger Lars Findsen.

I Syrien og Irak kan tilbagegangen for Islamisk Stat skabe grundlag for, at andre terrorgrupper som Al-Qaeda kan få mere indflydelse i området, vurderer FE.

Ifølge tjenesten er det »sandsynligt«, at en aftale med amerikansk/russisk »mellemkomst« kan resultere i »en delvis løsning af konflikten« i Syrien, formentlig med Bashar al-Assad som præsident. Ikke desto mindre vil Syrien ifølge FE i »mange år frem« være ustabilt og genstand for regional rivalisering, og allerede nu har borgerkrigen skabt en ny generation af terrorister, som vil udgøre en trussel mod Vesten i de kommende år.