FE-chef tegner nyt trusselsbillede: »For Danmark er verden blevet et farligere sted«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
Huawei har i månedsvis forsøgt at påvirke den danske regerings beslutning om, hvem der skal have lov at bygge 5G i Danmark. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, Oscar Scott Carl, Ida Marie Odgaard, redigering: Ida Meesenburg. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dagens overblik på årets ethundredeogsyvoghalvfemsindstyvende dag, der trods sommerferieperioden er tætpakket med væsentlige historier.

Vi skal både omkring et opsigtsvækkende problem med statens smitteopsporingsapp og international lobbyisme i det skjulte.

Men først dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 13.092 (+31 siden tirsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.182 (+22)

Bekræftede døde i Danmark: 610 (uændret)

Antal døde på verdensplan: 583.450

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 13.516.656

Du kan se flere coronatal her.

Regeringens coronaapp forbudt for alle ansatte i Udenrigsministeriet

Information kan fortælle, at Udenrigsministeriet har forbudt samtlige ansatte at downloade statens smitteopsporingsapp på grund af huller i datasikkerheden.

Det er vel at mærke den smitteopsporingsapp, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har forsikret er helt sikker.

»Det har været afgørende, at appen lever op til det højeste niveau af privatlivsbeskyttelse og datasikkerhed,« har Magnus Heunicke udtalt.

Flere end 600.000 danskere har downloadet appen, der blev lanceret i juni.

Men Udenrigsministeriet har altså forbudt alle sine medarbejdere at installere den på deres arbejdstelefoner og tablets »af sikkerhedsmæssige årsager«. Direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, forklarer til avisen, at det handler om, at smitteopsporingsappen kun fungerer, hvis Bluetooth konstant er slået til.

»Bluetooth er en åben kanal, og derfor er den relativt nem at penetrere for dem, der nu har lyst til at følge med i, hvad der foregår. Derfor tillader vi generelt ikke brug af Bluetooth på vores telefoner,« siger han.

Historien er på forsiden af Information og kan læses online her.

Huawei lagde hidtil ukendt pres på danske diplomater

Den kinesiske techgigant Huawei har gennem længere tid kæmpet med amerikanske anklager om risiko for kinesisk spionage gennem virksomhedens teleudstyr.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Huawei har forsøgt at lægge pres på både statsminister Mette Frederiksen (S) og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i kampen for at blive leverandør til det kommende danske 5G-net.

Nu viser en aktindsigt, at Huawei også står bag en lobbykampagne rettet mod topdiplomater i den danske udenrigstjeneste.

Ikke færre end ni breve og e-mail mellem Huawei og Udenrigsministeriet i løbet af 2020 viser, at virksomheden har presset på for en garanti fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for, at Huawei er sikret adgang til det danske marked.

Sagen bliver ikke mindre prekær af, at Huaweis vicedirektør, Xukun Ji, er gift med tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Historien er på forsiden af Berlingske i dag. Den kan læses online her.

Huawei-reklame på Kongens Nytorv i København. Nu viser en aktindsigt, at Huawei står bag en omfattende lobbykampagne rettet mod den danske udenrigstjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste tegner et nyt trusselsbillede for Danmark

»For Danmark er verden blevet et farligere og vanskeligere sted efter covid-19«.

Sådan lyder vurderingen fra chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, som i et interview med Jyllands-Posten fortæller om, hvordan den globale coronakrise påvirker trusselsbilledet mod Danmark.

Det handler ikke mindst om den økonomiske krise i kølvandet på pandemien. Den kan både drive lande ud i mere desperate handlinger og nye konflikter. Og samtidig skabe grobund for nye terrorister.

»Mange af de lande, som i forvejen var svage og tæt på et sammenbrud, udgør en del af grobunden for radikalisering og terrorgrupper, som vi i forvejen har problemer med, og den udfordring bliver endnu større, fordi grobunden for at avle terrorister bliver endnu bedre, fordi landene er så hårdt ramt,« siger Lars Findsen til avisen.

Den historie kan du læse her.

Thomas og Charlottes datter bar rundt på en mørk hemmelighed i månedsvis

Her i Berlingske kan du også læse et større interview med forældreparret Charlotte og Thomas fra en lille by midt på Sjælland. De fortæller, hvordan de har oplevet sagen om deres 13-årige datter, som gentagne gange er blevet udsat for blufærdighedskrænkelser og seksuelle overgreb af sin forhenværende idrætslærer.

I sidste uge frifandt Østre Landsret den tidligere idrætslærer Bjørn Christiansen for de voldtægter, Retten i Næstved sidste år havde kendt ham skyldig i at have begået. Domstolen slog dog fast, at samleje havde fundet sted. I forældrenes optik er afgørelsen »så foruroligende og krænkende, som den overhovedet kan være«.

»Jeg vil aldrig acceptere, at min datter bliver beskyldt for, at det her er sket frivilligt. Hun er traumatiseret for livet, og mit hjerte bløder for hende. Det krænker min retsfølelse, og lige nu kæmper vi ikke kun for vores egen datter, men også for alle de andre børn, der udsættes for seksuelle krænkelser,« siger Charlotte.

Den historie kan du læse her.

Det sker i dag

Udenrigsministeriet opdaterer sine rejsevejledninger. Opgørelsen opdateres hver torsdag klokken 16, umiddelbart efter at Statens Serum Institut har udsendt sin ugentlige opgørelse over henholdsvis åbne lande og karantænelande.

Den britiske tronfølgers, prins Charles', hustru, hertuginde Camilla, fylder 73 år. Camilla Parker Bowles blev gift med prins Charles i 2005.

I dag er det årsdagen for prøvesprængningen af verdens første atombombe. Klokken 5.29 om morgenen på denne dag i 1945 foregik sprængningen under kodenavnet Trinity. Det skete i ørkenen i New Mexico i USA som en del af det famøse Manhattan Project.

I dag er det årsdagen for verdens første prøvesprængning af en atombombe i New Mexico i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: United States Department of Energy/Wikimedia Commons.

Dagens citat

Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet

»Det er mildt sagt ikke synderligt karrierefremmende at gøre opmærksom på sig selv på den her måde. Den øverste ledelse i Kriminalforsorgen tåler ikke at blive sagt imod, slet ikke af deres ledere.«


Da en række ledere fra danske arresthuse sendte en intern e-mail med et »nødråb« og rejste kritik af forholdene for de fængselsansatte, reagerede Kriminalforsorgens ledelse kontant: De kvitterede med bøde og skriftlige irettesættelser.

Juridiske eksperter betegner sanktionerne som uberettigede. Det skriver Berlingske i en artikel i serien om forholdene inden for murene i de kriseramte danske fængsler.

Den seneste artikel i serien kan desuden læses her.